Deprem vergileri nereye harcandı?

Habertürk'te Fatih Altaylı, "Teke Tek" programında "Deprem için ne kadar toplandı, nereye harcandı?" sorusuna Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "147 milyar lira toplandı, 8 katı olan 1.2 katrilyon lira harcandı" cevabını verdi.

EKONOMİ 15.11.2020, 10:53
Deprem vergileri nereye harcandı?

Türkiye genelinde deprem hazırlığı, yeni yönetmelikler, kentsel dönüşüm ve imar barışı gibi konular üzerine Fatih Altaylı'nın soruların cevaplandıran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fatih Altaylı'nın Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) ne kadar para toplandığı sorusuna "147 milyar lira" yanıtını verdi.

8 katı harcandı

Eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergilerin özel ayrımı olmuyor, hepsi bir kasada toplanmıyor. Tüm hizmetler onların içindedir." şeklinde geçmişte yaptığı açıklamayı hatırlatan Fatih Altaylı, halkın "deprem vergileri depreme harcanmıyor" eleştirilerini aktardı ve deprem vergisinden ne kadar toplandığını sordu.

Bugüne kadar 147 milyar lira deprem vergisi toplandığını açıklayan Bakan Murat Kurum, bunun 8 kat fazlası olan 1.2 katrilyon liranın depreme karşı harcandığını açıkladı.

Murat Kurum, "deprem vergileri depreme harcanmıyor" derken insanların aklında "doğrudan depremden zarar görmüş konutlar ve sahiplerine verilen destek" geldiğini ancak bunlar da dâhil olmak üzere yenilenen kamu hastaneleri, okullar, kamu binaları, sosyal konut, kentsel dönüşüm desteklerinin de deprem ile ilgili olduğunu hatırlattı.

"Depreme harcanmıyor" derken?

81 ilde sosyal donatı ihtiyaçlarının bulunduğunu belirten Murat Kurum; altyapı projeleri, okulların yenilenmesi, yol yapımı, köprülerin güçlendirilmesi, kamu binalarının yenilenmesi ve afet toplanma alanları gibi birçok ihtiyacın "deprem çalışması" kapsamında olduğunu vurguladı.

Bütün kamu binalarının envanterini çıkardıklarını, tespitlerin yapıldığını, ağır hasarlı ve riskli olan binaların yıkımlarının dahi gerçekleştirildiğini kaydeden Bakan Kurum, tekli eğitime geçilirken altyapının güçlendireceğini, okulların yenileneceğini, hastanelerin deprem yönetmeliklerine uygun yapılacağını ve yapılmakta olduğunu bildirdi.

Şehir hastaneleri

Şehir hastanelerinin yapımında kamu bütçesi kullanılmadığını hatırlatan Kurum, tüm kamu binalarının tamamının yenilenmesinin devam ettiğini ifade etti.

Kentsel dönüşüm

Murat Kurum, Bakanlığının TOKİ'ye kentsel dönüşüm ile ilgili 60 milyar lira kaynak aktardığını, 15 milyar liranın sadece taşınmaya harcandığını, deprem çalışmaları kapsamında deprem vergilerinin kat be kat fazlası harcandığını ve hâlen harcanmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)