Depoda çürüdü, fiyatları yükseldi!

Akdeniz Bölgesi'nde hasat dönemindeki yoğun yağışlar nedeniyle nemli halde sandıklanmak zorunda kalınan limonlar, Kapadokya'daki yer altı depolarında erken çürümeye başladı. Limonların nemli olarak depolanması, ürün fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

EKONOMİ 17.06.2019, 11:46
Depoda çürüdü, fiyatları yükseldi!

Akdeniz Bölgesi'nde hasat döneminde etkili olan yağışlar nedeniyle limonlar, Kapadokya'daki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında nemli olarak kasalanmak zorunda kaldı. Limonların nemli olarak depolanması, ürün fiyatının artmasıyla sonuçlandı. 

Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen yaklaşık 115 bin ton limon,  Nevşehir'in Kavak ve Ortahisar beldelerinde yer altına oyularak yapılan doğal depolara sevk ediliyor. Bu depolar, ortam koşulları sayesinde limonun kalın kabuklarının incelip, sulanarak lezzetli hale gelmesini sağlıyor. 

Bu yıl hasat döneminde görülen etkili yağışlar, binlerce ton limonun nemli olarak depolanmasına neden oldu. Limonların nemli olarak depolanması erken çürümesine ve fiyatların artmasına yol açtı. 

İşçiler, bölgedeki depolarda hummalı bir şekilde çalışma yürütmeye başladı. İşçiler, kasaları tek tek açıp çürükleri ayıklıyor.  Yıkanıp silinen sağlam limonlar, yeniden kasalara konularak iç ve dış piyasaya sunuluyor.

"Limonun depo çıkış kilogram fiyatı 6 lira"

Kavak beldesindeki depo işletmecilerinden Yavuz Önal, depoda ortalama 9 ay muhafaza edilebilen limonun nemli paketlenmesinin erken çürümeye neden olduğunu, ortaya çıkan ürün kaybının da fiyatları etkilediğini ifade ederek, "Bu işin maliyeti ağır ve işçiliği zor. Çürümenin artması fiyatları etkiliyor. Limonun depo çıkış kilogram fiyatı 6 lira." diye konuştu.

Ürünlerin yüzde 30'u çürüdü 

Depoya gelen ürünün yaklaşık yüzde 30'unun çürüdüğüne işaret eden Önal, "Hasat döneminde aşırı yağış olduğunda yatak limonlarda sorun oluştu. Yağış nedeniyle hem hasat az oldu hem de çürümeye yol açtı. Normal dönemlerde bölgedeki doğal depolara 7-8 milyon sandık limon giriyordu, bu yıl 5 milyon civarında sandık girişi oldu. Fire yüzde 10 civarındayken bu yıl yüzde 30'a çıktı." şeklinde konuştu. 

Önal, çürükleri ayıklanarak yeniden kasalanan limonların yüzde 70'inin iç piyasaya, kalan kısmının ise Rusya, Romanya, Ukrayna ve Irak başta olmak üzere farklı ülkelere gönderildiğini bildirdi. 

Depo sahiplerinden Ali Taşkın ise hasat dönemindeki aşırı yağışların üreticiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Çürüme olur ancak bu yıl çok daha fazla oldu, üreticinin mağdur olması verimin düşmesi maliyete yansıyor, fiyatlar da etkileniyor." dedi. 

Depodaki limonların temizlenmesi çalışmasına katılan işçilerden Ayşe Yaman ise uzun yıllardan beri çalıştığı kayadan oyma depolarda ilk kez bu denli yoğun bir çürümeye karşı mücadele ettiklerini ifade etti. 

Yorumlar (0)