Denizlerde av yasağı yaklaşıyor

Denizlerdeki av yasaklarının başlamasına kısa bir süre kala vatandaşlar, kış sezonunun son deniz ürünlerini tüketmek için balık tezgâhlarına yöneliyor.

EKONOMİ 09.04.2021, 17:34 10.04.2021, 13:53
Denizlerde av yasağı yaklaşıyor

15 Nisan’da av yasaklarının başlayacak olması balık severlerin tezgâhlara olan ilgisini artırırken diğer taraftan ise balık fiyatlarındaki fahiş fiyatlar göze çarpıyor.

Fiyatlardan esnafta dert yakınıyor

Trabzon’da vatandaşlar kadar balık esnafları da fiyatların fahiş rakamlara ulaşmasından dert yakınıyor.

Tezgâhlara ilginin yoğun olmasına rağmen pek çok kişinin ise balıksız kaldığını dile getiren Trabzonlu balıkçılar, durumu iyi olan kişilerin rahatlıkla alışveriş yapabildiğini ancak maddi durumu kısıtlı olanların ise fiyatlar nedeniyle bu sezon balık lezzetlerinden mahrum kaldığını anlatıyor.

“Aldığımız balığın 1 gün sonra fiyatı artıyor”

Aldıkları balıkların 1 gün ertesinde fiyatlarının fahiş derecede arttığını belirten balıkçı esnafı, hamsinin ise önce ağlardan sonra da tezgâhlardan kaybolduğunu söyledi.

Balıkçı tezgâhlarına av yasağına sayılı günler kala sadece durumu el verişli olanların uğrayabildiğini dile getiren esnaflardan İlhan Özbayrak, “Gerçektende balık fiyatları yüksek durumda. Haliyle vatandaşın alım gücü de kısıtlı. En kötüsü de her gün balığa yeni zamların gelmesi. Fiyatı 32 TL olan Çupra 1 gün sonrasında 38 TL’den satılıyor. Vatandaşımız bu ürüne nasıl para versin de alsın? Bizim tezgâhlarımızda ne zaman balık fiyatları ucuzlarsa ancak o zaman yoğunluk oluyor. Birde bu salgın ortaya çıktığından beri insanlar işsiz kalınca burada herkes balıkçı oldu. Oltasını alan denize gidiyor. Trabzon toptancı balık hali tanımadığımız onlarca insanla doldu. Balık fiyatlarının yükselmesi vatandaşı etkilediği kadar bizi de etkiliyor. Fiyatlar yüksek olunca bizde yeteri kadar balık alıp tezgâhımıza koyamıyoruz. Düşünün Mezgit toptan 70 TL’ye gitti. İrisi 80 TL, incesi 40 TL. İstavrit 35 TL, Barbun ise 50 TL. Şimdi bu balıkları kaç tane vatandaşımız alıp da evine götürebilecek?” dedi.

Yorumlar (0)