DEDAŞ: Çiftçiler borçlarını ödemedi, biz de elektrikleri kestik!

Mardin'in birçok noktasında çiftçilerin elektriklerinin kesilmesi üzerine DEDAŞ'tan açıklama geldi. Elektrik kesintilerinin gerekçesi olarak çiftçilerin borçlarını ödememeleri gösterildi. 

EKONOMİ 18.07.2020, 15:20
DEDAŞ: Çiftçiler borçlarını ödemedi, biz de elektrikleri kestik!

Mardin'in birçok noktasında çiftçilerin elektrikleri kesilmişti. Nusaybin, Derik, Kızıltepe ve Artuk ilçelerinde bulunan köylerde yaşanan elektrik kesintileri tepkilere neden olmuştu. 

Çiftçiler, elektrik kesintileri sebebiyle içme suyu bulamadıklarını, hayvanların susuz kaldıkları için öldüklerini ve ekinlerinin tarlalarda kuruyup kaldığını söylemişti.

Konuya ilişkin açıklama DEDAŞ'tan (Dicle Elektrik Dağıtım AŞ) geldi. 

"Borçlar 1 milyarı geçti"

DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım AŞ), ödenmeyen borçların 1,3 milyar lirayı geçtiğini bildirdi.

Bir senedir çiftçilerin temsilcileri, ziraat odalarının başkanları ve muhtarlar ile çözüme ulaşmak adına toplantılar gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, gecikme ceza indirimi, borç yapılandırma ve taksit yapma gibi çözümler bulunduğu ifade edildi.

"Faturaların yarısını devlet karşılıyor"

Açıklamada, ödemelerini gerçekleştiren çiftçilerin faturalarının neredeyse yarısının da devlet tarafından karşılandığını kaydedilerek, söz konusu toplantılarda çiftçilerin elektrik borçlarını kesinlikle ödemeleri gerektiğinin belirtildiği ancak onların borçlarını ödemeye yanaşmadıkları belirtildi.

"Yasal hakkımızı kullanarak elektrikleri kestik"

Yapılan tüm çağrılara rağmen sonuca varılamadığına dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle Mart ayından beri borcu olan abonelerin elektriklerinin kesildiği, bunun da "yasal hak" olduğu kaydedildi. 

"Ödemek isterlerse kolaylık sağlanacak"

Açıklamada, borçların ödenmesi halinde abonelere tekrar elektrik verileceği ve borçlarını ödemekte kararlı olan abonelere de taksit yapma ve gecikme cezası indirimi gibi kolaylıkların tanınacağı ifade edildi. 

"Kaçak oranı hala yüksek"

6 ilden meydana gelen hizmet bölgesinin "kaçak oranı"nın en fazla olduğu bölge olduğu belirtilen açıklamada, 2013 senesinden beri yürütülen çalışmalar doğrultusunda bu oranın yüzde 51'e gerilediği, fakat mevcut oranın hala yüksek olduğu, bu nedenle kanun tarafından kendilerine sunulan yetkileri kullanmak mecburiyetinde oldukları aktarıldı. 

Yorumlar (0)