Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Bor satışında ihracat rekoru

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2021 senesinde 1 milyar 30 milyon dolarlık bor satışının gerçekleştirildiğini ve bunun, cumhuriyet tarihinde rekor olduğunu duyurdu. Dönmez, 2022 hedefinin ise 1,1 milyar dolarlık ihracat olduğunu kaydetti.

EKONOMİ 11.04.2022, 13:50
Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Bor satışında ihracat rekoru

Türkiye, dünyanın en çok bor rezervine sahip ülkesi. Bu alandaki yatırımlarını son dönemlerde hızla artıran maden ülkesi Türkiye’nin bor ihracatı hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şunları dile getirdi: “Ülkemiz, bor alanında yaptığı yatırımlarla son dönemlerde madenin satışını büyük oranda artırdı. Başta seramik sanayii olmak üzere cam ve gübre sektörlerinde de kullanılan bor ihracatı, 2021 senesinde, 2020 senesine nazaran yüzde 52 oranında artış gösterdi. Tutar bazında ise yüzde 56,1 artış yaşandı.”



2,5 milyon ton bor ihraç edildi

“2021 senesinde 2,5 milyon tonu ihraç edilmiş olmak üzere toplam 2,6 milyon bor ürününün satışı gerçekleştirildi. Bu satılardan 1 milyar 30 milyon dolarlık gelir elde edildi. Bu, cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti. Ülkemizden Çin’e ilk kez demiryolu ile bor ihracatı yapıldı ve bu, 2021 senesinde gerçekleştirildi. Çin ile aramızda yaşanan bu gelişmenin ardından bir kez daha aynı ülkeye bor ihraç ettik. Geçtiğimiz sene 944 bin ton boru Çin’e ihraç ettik. Listenin başında Çin yer aldı. İkinci sırada ise 311 bin ton bor gönderdiğimiz ABD yer aldı. Hindistan da bizde 152 bin ton bor alarak ihracat listemizde üçüncü sıraya yerleşti. “

“Yeni bir rekora imza atacağız”

“2021 senesinde cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık ancak hiçbir şekilde bununla yetinmeyeceğiz. Ülkemiz, bor dışında pek çok madeni olan bir ülke. Zenginliklerimizi daha fazla miktarda ve daha fazla ülkeye ihraç etmek için çaba gösteriyoruz. 2022 senesi için bor ihracatı hedefimiz 1,1 milyar dolar. Miktar bazında ise 2 milyon 500 bin tonluk bor ürünü satmayı hedefledik. Bu satışlarımızın bağlantıları çoktan yapıldı. Tüm satışların gerçekleştirilmesi durumunda 2022 sonunda cumhuriyet tarihinde yeni bir rekor daha elde etmiş olacağız.”



2022’de yatırımlar dikkat çekecek

Bakan Dönmez, 2022 senesinde gerçekleştirilecek bor yatırımlarından da bahsetti: “2022’de yapacağımız yatırımların bor satışında katma değeri artıracağını düşünüyoruz. Örneğin bor karbür üretim tesisi açılışı var. Senede yaklaşık bin ton üretimin bu tesiste yapılması planlanıyor. Bu tesis şu anda inşaat aşamasında. Tesisin bir an önce tamamlanıp test aşamasına geçmesi için çalışıyoruz. Ferrobor üretim tesisi de hayata geçirilecek bir diğer proje. Bu tesiste, özellikle amorf metal, neodim mıknatıs ve çelik üretiminde kullanılan ferrobor ürünü için 800 ton/sene kapasiteli bir tesis kurulacak. Bu inşaat için ihale süreci devam ediyor. 2023’te bu tesisin temellerini atacağımızı düşünüyoruz.”

Yeni tesislerde tonlarca bor üretilecek

“Bor sektöründe her yatırım, ülkemize katlanarak dönüyor. Lityum karbonat üretim tesisinde ilk üretimimizi gerçekleştirdi. Bu tesisimizin üretim kapasitesi senede 10 ton. Kırka’da ise senede 600 ton üretim yapılabilecek bir tesisin; Bandırma’da da senede 100 ton üretim yapılabilecek lityum karbonat üretim tesisinin tamamlanması için gerekli projelendirme ve etüt çalışmalarını 2022 sonunda tamamlayacağız. Ardından tesislerin yapım işi ihalesine çıkılacak. 2022 hedeflerimiz bu şekilde.”

Yorumlar (0)