Çukurovalı çiftçi dertli: Tarladaki soğanını 70 kuruşa satamıyor

Çukurova'da hasat işlemlerine başlanan soğanın fiyatının tarlada 1,10 TL'den 70 kuruşa düştü.

EKONOMİ 27.04.2021, 22:56 28.04.2021, 14:14
Çukurovalı çiftçi dertli: Tarladaki soğanını 70 kuruşa satamıyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, geçtiğimiz yıl alınan önlemler nedeni ile ihracatın kapanmasının, yurt dışı pazarlarının kaybına neden olduğunu dile getirerek, “Hasat işlemleri başladığında 1,10 lira olan soğan an itibarıyla 70 kuruş olmasına karşın alıcı bulamıyor. İç Anadolu Bölgesi'ndeki soğanların 2021'in ilk iki ayında dağıtılmış olması gerekirdi, böylelikle bölgemizde soğan üreticimiz bu denli büyük bir problemle karşı karşıya kalmazdı. 

"Ürünler tarlada bekliyor"

Akdeniz’de toplam 120 bin dönüm ekili soğan tarlası bulunuyor. Bölgemizde nisan ayının ilk haftasında soğan hasadı işlemleri başladı ancak ürününe alıcı bulamayan çiftçilerimizin soğanları tarlada öylece bekliyor. Çiftçilerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ihracat pazarı maksadıyla destek bekliyor ve alıcı bulma ümidiyle ürünlerini tarlada bekletiyor.” ifadelerini kullandı.

"Soyaya, pamuğa verilen destek soğana da verilsin"

Tedbir alınması ve üretim planlamasının bir an evvel yürürlüğe girmesinin önemine vurgu yapan Doğan, “Üretim planlaması ile gereksinim fazlası üretim önlenecek ve bu şekilde hem üretici mağdur olmayacak hem de Türkiye ekonomisi zarara uğramayacaktır. Gereksinime göre talep edilen ürünlerin desteklenerek üretilmesi Türkiye'ye ve çiftçimize kazanç sağlayacaktır. Yetkililerden soyaya, pamuğa verilen desteğin bu sene soğana da verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"Soğan bu sene de üzdü"

Başkan Doğan, 1 seneyi aşkın bir süredir süren yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınında gıda üretim sektörünün en az sağlık sektörü kadar önem teşkil ettiğinin anlaşıldığını belirterek, “Türkiye'nin temel gıda maddelerinden biri olan, evde kaynayan yemeklerde, otel ve lokanta mutfaklarında başrol olan soğan, üreticisini bu sene üzdü.” dedi. 

Yorumlar (0)