Credit Suisse el değiştiriyor

İsviçre'deki en büyük banka olan UBS, kriz yaşamakta olan Credit Suisse'i satın alacak.

EKONOMİ 20.03.2023, 00:45
Credit Suisse el değiştiriyor

UBS, Credit Suisse'in satın alınması hususunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Bahse konu açıklamada, satın almanın UBS hissedarlarına büyük ölçüde sürdürülebilir bir değer katacağı ve bankanın global varlık yöneticisi konumunu kuvvetlendireceği kaydedildi.

Satın almaya ilişkin görüşmelerin SNB (İsviçre Merkez Bankası), FINMA (İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu) ve İsviçre Maliye Bakanlığınca başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, satın almayı ülkedeki resmi kurumlarının da desteklediği belirtildi.

Açıklamada, Credit Suisse hissedarlarının her 22,48 hisse karşılığında 1 UBS hissesi satın alacağı, bunun da hisse başına 0,76 İsviçre frangı olduğu ve toplam satın alım bedelinin 3 milyar İsviçre frangını bulacağı ifade edildi.

İsviçre Merkez Bankası'nın hususa ilişkin açıklamasında, UBS'nin Credit Suisse'i satın almasına destek vermek için önemli miktarda likidite yardımı yapılacağı aktarıldı.

Credit Suisse'i UBS'nin satın alınmasıyla, finansal istikrarın güvenceye alınacağı ve ülke ekonomisinin korunacağı vurgulanan açıklamada, her iki bankanın da İsviçre Merkez Bankası'nın olanaklarına sınırsız erişime sahip oldukları ve buradan likidite sağlayabileceği bildirildi. 

Açıklamada, Federal Konsey tarafından Acil Durum Yönetmeliği'ne bağlı bir şekilde, UBS ve Credit Suisse'in toplam 100 milyar İsviçre frangına değin likidite yardım kredisi alabileceği vurgulanarak, büyük miktarda likidite temin edilmesinin her iki bankanın da gerekli finansmana ulaşımını sağlayacağı, bunun da finansal sistemin istikrarına katkı vereceği belirtildi.



Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta, ABD'de start alan bankacılık krizinin akabinde Avrupa'da da Credit Suisse paniği meydana gelmişti.

İsviçre'deki en büyük ikinci banka olan 167 senelik Credit Suisse'in en büyük ortağı olan Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımına gitmeyeceğini duyurmasıyla birlikte bankanın hisse senedi fiyatında hızlı bir şekilde düşüş meydana gelmiş ve satış baskısı piyasanın tamamına yayılmıştı.

Credit Suisse'in İsviçre Merkez Bankası'ndan borçlanacağını duyurması da piyasadaki paniği gidermekte yeterli olmamıştı. 

Yorumlar (0)