Çin’e 50 konteynerlik daha bor ihracatı yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor ihracatında Çin’e ikinci sevkiyatın yapıldığını ve 50 konteynerlik daha borun trenle Çin’e doğru yola çıktığını söyledi.

EKONOMİ 09.04.2021, 10:29 09.04.2021, 13:12
Çin’e 50 konteynerlik daha bor ihracatı yapıldı

İlki Ocak ayında yapılan ve 42 konteynerlik borun demiryolu ulaşımı ile gönderildiği Çin’e şimdide 50 konteynerlik daha bor ihraç edildi.

“İhracatçılarımız demiryolunu benimsiyor”

Dünya genelindeki koronavirüs salgını sebebiyle ihracat yapan Türk firmalarının daha güvenli olması bakımından demiryolu ulaşımını benimsediklerini aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce deniz yolu ulaşımının revaçta olduğunu ancak gönderilen mallarda yapısal bozulmalar geldiği için eskisi kadar tercih edilmediğinin altını çizdi.

Deniz ulaşımında baş gösteren ekipman sorunlarına bağlı olarak navlunların zirve yaptığını kaydeden Dönmez, bu durumun hala devam etmesi dolaysıyla yurt dışına ihracat yapan Türk firmalarının demiryolunu daha fazla tercih etmeye başladıklarını söyledi.

“Süveyş Kanalı’ndaki kaza alternatif yolların önemini gösterdi”

Dünya deniz ticaretinde alternatif güzergâhların ne kadar önemli olduğuna değinen Dönmez, Süveyş Kanalı’ndaki kazanın buna en temel örnek olduğunu dile getirdi.

Dönmez, "Dünya ticareti bu kazayla beraber yalnızca birkaç günde milyonlarca dolar kayba uğradı. Bu husus bizlere deniz ticaretinde geçilecek güzergâhların ne denli risk teşkil ettiğini de gösterdi. Uluslararası aşı çalışmaları ile beraber imalat alanındaki hammadde talepleri bir anda daha fazla artışa geçti. Bu durumun yaşanması dünya ticaretine ivme kazandırdı. Bizde ihracat ürünlerinin ulaştırılmasında alternatif olarak denediğimiz demir yolu ulaşımında başarılı olduğumuzu gördük. Şuan da TCCD ve Eti Maden’le beraber Çin’e ikinci sevkıyatımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yorumlar (0)