Çin virüsünün kazananı Çin!

31 Aralık 2019 tarihinde dünyanın başına Covid-19'u bela eden Çin, hem pandemiyi hem de pandemiye bağlı olarak ekonomiyi en az hasarla atlatan ülkelerden biri oldu. İhracatta kazanan diğer iki ülke ise Güney Kore ve Türkiye...

EKONOMİ 09.11.2020, 09:06 09.11.2020, 15:21
Çin virüsünün kazananı Çin!

Sadece insan sağlığını değil, dünya ekonomisini de vuran Çin virüsü, ekonomiler üzerinde 2. Dünya Savaşı’ndan bu tarafa görülmemiş bir darbe vurdu. Salgın, dünya ekonomisini yerle bir ederken, Covid-19'u dünyaya hediye eden Çin’in, küresel ekonomide payını artırdığı ve yükselişine ivme kazandırdığı görüldü. Güney Kore ve Türkiye’nin de ihracatlarını artırma potansiyeli dikkatleri çekti.

İstihdam kaybı: 500 milyon

Covid-19 küresel ekonominin gayriresmi hiyerarşisini paramparça ederken, Çin gibi ekonomiler ise krizin "nispeten kazananı” oldu. AB (Avrupa Birliği) ekonomileri ise “krizin kaybedenleri”... Küresel ölçekte birkaç haftada 500 milyon dolaylarında istihdam kaybı ortaya çıktı. Merkezi Zürih’te olan yatırım bankası UBS çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, Çin, küresel ölçekte pazar payını 2019 yılından 2021 yılına kadarki süreçte yaklaşık olarak %9 artıracağı değerlendiriliyor.

Büyüme oranları

Avrupa Birliği'nin (AB) ise Covid-19 krizinden ötürü küresel ekonomi içindeki payını 2019 yılından 2021 yılına kadar %3,5 kaybedeceği değerlendiriliyor. Güney Kore ve Türkiye, "nispeten kazanan ülkeler" listesinde yer alıyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri’nin ise liderlik konumunu 2021 yılında eskisi kadar olmasa da koruyacak. Ifo (Ekonomi Araştırma Enstitüsü) Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, pandemi (küresel salgın) şokunun her ülkeyi vurduğunu fakat ülkelerin büyüme oranlarında görülen farklılıkların tüm zamanlardan daha büyük olduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)