Çin şirketlerine yasak üstüne yasak

Amerikan hükümeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Uygur Türklerine yaptıklarından dolayı Çin şirketlerini ticaret kara listesine aldı.

EKONOMİ 08.10.2019, 10:33 08.10.2019, 10:38
Çin şirketlerine yasak üstüne yasak

Çin'in sert bir tepki vermesi beklenen karar, 20 Çin kamu güvenliği bürosu ve 8 şirketi kapsıyor. Şirketler arasında video güvenlik firması Hikvision, yüz tanıma teknolojisi alanında lider SenseTime Group Ltd ve Megvii Technology Ltd de var.

ABD'nin bu hareketi, listedeki şirketlerin ABD hükümetinin izni olmadan ABD mallarını almalarını engelliyor. Amerikan hükümeti, teknoloji devi Huawei hakkında da çok benzer bir yaptırım uyguluyor.

Amerikan yetkililer, bu ambargonun Çin'le devam ettirileceği açıklanan ticaret görüşmeleriyle alakası olmadığını ancak Başkan Trump'ın "Önce Amerika" anlayışından kesinlikle taviz verilmeyeceğinin bir işareti olarak algılanması gerektiğini söyledi.

Amerikan Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Listedeki kurumlar Çin'in Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman azınlıkları üzerinde uyguladığı baskı, toplu ve rastgele gözaltına alımlar ve yüksek teknolojili gözetleme hareketleriyle işlediği insan hakları ihlallerine destekte bulundular." dedi.

Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Ross ise "Amerikan hükümeti ve Ticaret Bakanlığı, Çin'in etnik azınlıklara acımasız baskısına tahammül etmedi ve etmeyecek." şeklinde konuştu.

Çin hükümeti konuya dair bir açıklama yapmazken kara listede bulunan Hikvision'un ABD sözcüsü ABD'nin hareketine itiraz etti. Sözcü, Hikvision'un geçtiğimiz Ocak ayında bir insan hakları uzmanını ve eski bir Amerikan büyükelçisini insan hakları danışmanlığı için göreve aldığını, hükümetin kararının oldukça yanlış olduğunu söyledi. Sözcü, "Hikvision'un attığı bu adımlara rağmen şirketimizin cezalandırılması, küresel şirketlerin Amerika'da iş yapmasını engelleyecek ve şirketimizin Amerikan ortaklarının zarar görmesne neden olacak." dedi.

Yorumlar (1)
Hesen 4 yıl önce
Çinliler bitmek üzere...