Çin Seddi'ni aşan Türk kirazı sevildi

Çin'e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden olan 'ürünün 16 gün soğuk havada bekletilmesi' koşulunun kaldırılması ile temmuz ayında ihracatına başlanan Türk kirazı, Çinliler tarafından beğenildi.

EKONOMİ 03.08.2019, 13:17 03.08.2019, 13:24
Çin Seddi'ni aşan Türk kirazı sevildi

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, yıllardır Çin pazarı üzerinde durduklarını bildirdi. 

Yazgan, Türk ihracatçısı açısından Çin pazarının önemli olduğunu vurgulayarak, bu yıl imzalanan protokolle temmuz ayından itibaren Çin'e kiraz ihracatına başladıklarını kaydetti. 

"700 ton kirazı Çin'e ihraç ettik"

İhracatın sezonun ortasında başlamasına rağmen yüksek miktarda gerçekleştiğini belirten Yazgan, şunları söyledi:

"Fümigasyon tekniğiyle zararlılardan arındırılan 700 ton kirazı Çin'e ihraç ettik. Ürünün niteliği açısından Çin pazarından gelen bildirimlere baktığımızda oldukça beğenildiği söyleniyor. Fümigasyon değerlerimizin biraz yüksek olduğunu düşünüyoruz. Yani zararlıları yok etmek için kullandığımız ürün miktarının fazla olduğu düşüncesiyle daha düşük dozlarda, ürünün raf ömrünü artırabileceğimiz yeni bir çalışmayı başlatmayı hedefliyoruz. Çin bizim için çok önemliydi. Bu yıl itibarıyla Çin'e girişimiz çok hızlı oldu. İhracatımız sezonun başında başlamış olsaydı çok daha yüksek bir kapasiteyle Çin pazarına ürünümüzü gönderme şansımız olabilecekti."

"ABD-Çin ticaret savaşını avantaja dönüştürdük "

Özelikle Afyonkarahisar bölgesinde iklim koşulları nedeniyle kiraz ihracatından istedikleri sonucu elde edemediklerini bildiren Yazgan, "Kirazın olgunlaşma döneminde yoğun yağış aldık. Kirazın en büyük problemi de yağmur ve buna bağlı çatlamalar. Çin'e özellikle Afyonkarahisar'dan ihracat yapmayı planlıyorduk ancak bu bölgede sınırlı kaldık." diye konuştu.

Yazgan, Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşının Türk yaş sebze ve meyve sektörü için avantaj haline geldiğini ifade ederek, "Bizim için oradaki en büyük problemlerden biri vergi yükümlülükleriydi. Çin'de ithalat vergisi çok yüksekti. ABD daha düşük kalıyordu ama karşılıklı politik yaklaşımlardan dolayı oradaki gümrük vergileri ABD aleyhine artınca Türkiye için bir avantaj haline döndü. Biz de bunu çok anlamlı şekilde kullandık." değerlendirmesinde bulundu. 

Çin'e kiraz ihracatının bu yıl için tamamlandığını aktaran Yazgan, "Sadece raf ömrünün kısa olmasıyla ilgili olumsuz bir geri dönüş aldık. Onun dışındaki tüm bildirimler, kalite, nitelik ve tat açısından kesinlik son derece olumlu. Gelecek yıl bin tonlarla ifade edebileceğimiz rakamlara çıkacağız." dedi.

Yorumlar (0)