"Çin savaşı kazanacak gibi" derken...

Çin ekonomisi, iyi başladığı 2019 yılını tarihi bir düşüşle sürdürüyor.

EKONOMİ 15.07.2019, 21:49
"Çin savaşı kazanacak gibi" derken...

Amerika ile ticaret savaşlarında attığı önemli adımlarla yılı zararsız kapatacağı düşünülen Çin ekonomisi, iyi başladığı 2019 yılına tarihi bir düşüşle devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ticaret savaşı içinde olan Çin’in ekonomik büyüme verileri, yaşanan ticaret savaşının etkisiyle 2019 yılının ikinci çeyreğinde tarihi bir düşüş yaşadı. 2019 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 6.2 olarak gerçekleşen büyüme oranı 1992 senesinden beri ilk kez bu kadar düşüş kaydetti. Çin ekonomisi 2019 senesinin ilk çeyreğinde yüzde 6,4’lük bir büyüme göstererek, Amerika ile girdiği ticaret savaşından ziyansız çıkacağının sinyalini vermiş ve büyük sürpriz yaşatmıştı. Çin İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada ekonominin dış risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Ekonomik verilerde düşüş

Karar'da yer alan habere göre, Çin’de dış ticaret 2019 yılı başından beri yüzde 2 ve Haziran ayında ise yüzde 4 oranından düştü. Sanayi üretimi de peşpeşe iki ay düşüş kaydetti. Yaşanan konjonktür zaafiyetinin bir başka göstergesi de üretim fiyatlarının artması oldu.

2019 yılının ikinci çeyreğinde ekonomik büyüme rakamları küçülme kaydetmekle birlikte, hükümet tarafından 2019 yılı için tahmin edilen yüzde 6-6.5 bandında yürüyor. Çin hükümeti konjonktürdeki zayıflamayı ise esnek para politikaları, vergi indirimleri ve diğer tedbirlerle engellemek için uğraşıyor.

Her geçen gün artan bir dış borçlanma var

Çin’in zayıflamaya karşı alınan tedbirler dolayısıyla yüksek borçlanmaya karşı sürdürdüğü mücadele de erteleniyor.

Bloomberg’de yayımlanan bir habere göre ise Çin’nin borçlanma oranı millî gelirinin yüzde 271’ine yükselmiş durumda. Bu oran global finans krizinin yaşandığı 2008 senesinde bile yüzde 164 oranında gerçekleşmişti.

Çin'in ekonomik büyüme oranlarını an itibariyle en çok Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşanan ticaret savaşı olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomik savaş iki ülke arasında yaklaşık bir yıldır sürüyor ve kısa vadede bir sakinleşme yaşanacağı da düşünülmüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 zirvesinde Haziran ayı sonuda Japonya’nın Osaka kentinde bir araya gelerek ekonomik savaş üzerinde “ateşkes“ kararı vermişlerdi. G20 zirvesinde Haziran ayı sonuda Japonya’nın Osaka kentindeki iki devlet başkanı arasındaki görüşmede ayrıca ticaret görüşmelerine yeniden başlanmasına karar verilmişti. Fakat ABD ve Çin tarafı henüz bir araya gelemedi.

Yorumlar (0)