Çin'in yardımına Türkiye koştu: 2 milyon maske talep edildi!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan koronavirüs salgınına karşı tedbir olarak maskeler kullanılıyor. Fakat ülkede ortaya çıkan maske sıkıntısı nedeniyle Çinli tedarikçiler, Türkiye'de bulunan üreticilerle temasa geçerek 2 milyon maske istedi.

EKONOMİ 29.01.2020, 11:23
Çin'in yardımına Türkiye koştu: 2 milyon maske talep edildi!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan koronavirüs nedeniyle 132 kişi hayatını kaybetti. Dünya genelinde ise 6 bini aşkın insan enfekte olmuş durumda.

Koronavirüs salgınına karşı henüz etkili bir tedavinin bulunmaması korunma tedbirlerine olan talebin artmasına yol açtı. 2020 yılı itibariyle nüfusu 1 milyar 436 milyon 962 bin 790 kişiyi bulan Çin'de vatandaşlar, salgına karşı önlem olarak maske kullanıyor. Fakat dünyanın üretim üssü olarak da ön plana çıkan ülkede maske konusunda sıkıntı çekiliyor.

Maske stokları hızlı bir şekilde tükenen Çinli şirketlerin yardımına Türkiye koştu. 

"Çinli firmalardan yoğun bir taleple karşılaştık"

Çinli tedarikçiler, Türkiye'de bulunan üreticiler ile iletişime geçti. Tedarikçiler, yalnızca Ege Serbest Bölgesi’ndeki üreticilerden tek seferde 2 milyon maske istedi. 

İzmir'de iş güvenliği ekipmanları ve maske üreticisi bir firmanın yöneticiliğini yapan Serdar Alaca, "14 yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz. Daha çok iç pazara çalışıyoruz ama virüs salgınının ardından Çinli firmalardan çok yoğun bir taleple karşılaştık. Kendi fabrikaları Çin’deki talebe cevap veremiyor. Sadece burada dün öğlene kadar önce 80 bin, ardından 20 bin adetlik maske siparişi aldık." dedi.

"Firmalar talebe cevap vermek için bir haftadır çalışıyor"

Alaca, bir firmanın önceki gün 2 milyon adet maske talep ettiğini kaydederek, "Bu 7 tır malzeme demek ama zaten bunu karşılayacak üretim kapasitesi yok. Çinli firmalar ‘acil’ koduyla sürekli maske istediklerini iletiyorlar. Firmalar bu talebe cevap vermek için bir haftadır çalışıyor." açıklamasını yaptı. 

"Sosyal medyadan bile bağlantı kurmaya çalışıyorlar"

Türkiye’de bulunan 3 firmanın büyük ölçekli maske üretimi yaptığını vurgulayan Alaca, "Çinli firmalar maske üreticilerine ulaşabilmek için her yolu deniyor. Kimisi daha önce gözlük sattığı iş insanlarına kimisi makine sattığı sanayiciye ulaşıp kendilerine Türkiye’den üretici bulmalarını istiyorlar. Sosyal medyadan bile bağlantı kurmaya çalışıyorlar." diye konuştu. 

Filtreleme konusunda 50 kat fazla koruma sağlıyor

Çinli tedarikçilerin özellikle Türk firmalardan talep ettiği maskelerin, ABD ve Avrupa standartlarındaki FFP3 koruma sınıfı olan N95 sınıfı maskeler olduğu ifade ediliyor. Bu maskelerin tanesinin kalite düzeyine göre 1.8 Euro ila 3 Euro arasında fiyatlarla satıldığı belirtiliyor. Bu maskelerin tercih edilme sebebi olarak virüs, bakteri, sis ve toz gibi kirleticileri filtreleme hususunda normal maskelere oranla 50 kat daha fazla koruma sağlaması gösteriliyor.
 

Yorumlar (0)