Çin'den ABD'ye karşı geri adım: Kısıtlamaları kaldırdı!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele eden Çin'den ithalata ilişkin ilginç bir karar geldi. Ülke, ABD tarım ürünlerine yönelik ithalat kısıtlamalarını kaldırmaya başladı.

EKONOMİ 26.02.2020, 09:41 26.02.2020, 09:45
Çin'den ABD'ye karşı geri adım: Kısıtlamaları kaldırdı!

Çin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelesini sürdürüyor.

ABD Tarım Bakanlığı, Birinci Faz Ekonomi ve Ticaret Anlaşması dâhilinde, patates, kümes hayvanları ve hayvan yemi gibi ürünlerin de aralarında bulunduğu tarım ürünlerine yönelik ithalat kısıtlamalarının Çin tarafından kaldırılmaya başlandığını bildirdi. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ABD ve Çin arasında imzalanan Birinci Faz Ekonomi ve Ticaret Anlaşması gereği tarım alanında uzlaşılan taahhütlerin uygulanması hususunda Çin tarafından bazı hamlelerde bulunulduğu kaydedildi. 

Söz konusu açıklamada, 14 Şubat günü yürürlüğe giren anlaşma dâhilinde cipslik patates, kümes hayvanları ve hayvan yeminin de aralarında yer aldığı bazı tarım ürünlerine yönelik Çin tarafından uygulanan ithalat kısıtlamalarının kaldırıldığı ifade edildi. 

Öte yandan, Çin'in bazı tarım ürünlerinin ithalatında uyguladığı misilleme vergilerde de indirime gittiği duyuruldu.

"Amerikan tarımı için önemli faydalar vadediyor"

Açıklamada, ABD Tarım Bakanı Sonny Perdue'nin görüşlerine de yer verildi. 

Perdue, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin Çin ile güçlü bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaştığına ve anlaşmanın ABD tarımı için önemli faydalar vadettiğine dikkat çekti. 

Söz konusu faydaları bu sene görmeyi dört gözle beklediklerini aktaran Perdue, "Geçen hafta kaydedilen ilerleme bizi cesaretlendiriyor. Anlaşmaya tüm unsurlarıyla sadık kalınmasını bekliyoruz." dedi. 

ABD ve Çin arasında neler oluyor?

Çin Ticaret Bakanlığı, bu sene başında ABD ile ticaret savaşı dâhilinde gelen ilave vergilerin kademeli indirilmesi amacıyla anlaşma sağladıklarını bildirmişti. 

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı, Beyaz Saray'da 15 Ocak günü ticaret anlaşmasının birinci fazını imzalamıştı.

Çin Devlet Konseyi, şubat ayının ilk günlerinde, ABD'den ithal edilen ve 2019 yılının Eylül ayında ilave vergi getirilen yaklaşık 75 milyar dolarlık üründe birinci faz ticaret anlaşması doğrultusunda vergi indirimine gidileceğini kaydetmişti. 

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018 yılının Mart ayında Çin'den ithal edilen bazı ürünlere uyguladığı ilave tarifeler ile başlamıştı.
 

Yorumlar (0)