Çin'de son 27 yılın en düşük büyümesi!

Çin, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 6 büyüdü. Bu büyüme oranıyla Çin, tahminlerin altında kalarak son 27 yılının en yavaş büyüme oranına sahip oldu.

EKONOMİ 18.10.2019, 10:57 18.10.2019, 11:13
Çin'de son 27 yılın en düşük büyümesi!

Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak ABD ile süren ticaret savaşlarının negatif etkilerini deneyimlemeye devam ediyor. Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 6 büyüyerek yıllık 6,1'lik büyüme beklentilerinin altında büyüdü. Çin Millî İstatistik Bürosu'nca duyurulan verilere göre Çin, 1992 yılından beri en düşük büyümesini kaydetti.

Çin Millî İstatistik Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, "Çin artan risklerle birlikte yurtiçi ve dışında artan zorluklarla karşı karşıya. Buna rağmen ekonomi genel olarak istikrarının sürdürüyor. Ülkede yaşam standartları iyileşmeye devam ediyor." diyerek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Çin, 2018 yılı için yüzde 6,6 oranında büyümüştü. Bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 6,2 büyüyen Çin, açıklanan üçüncü çeyrek rakamlarıyla 2019 yılı için belirlenen yüzde 6 ila 6,5 büyüme oranlarının altında bulunuyor.

Çin-ABD ticaret anlaşmasında hâlen birçok belirsizlik var. ABD'nin 15 Aralık'ta uygulamayı planladığı ek vergiler Çin ekonomisinin 2020'deki durumunda belirleyici olacak. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ABD ilişkilerinde devam eden ticaret görüşmeleri çerçevesinde bir ön mutabakata varıldığını açıklamıştı.

TS Lombard'daki Çin Ekonomisti Bo Zhuang yaptığı değerlendirmede, "Büyüme hızının önümüzdeki iki çeyrekte de düşmesini bekliyorum. Dördüncü çeyrek için büyüme beklentim 5,8 iken yıl genelindeki büyümenin de 6,1 olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.     

Yorumlar (0)