"Casa de Papel’e döndü!"

Bloomberg’den Çağan Koç’un 23 Ekim tarihli haberi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) değerleme hesabındaki paranın Hazine’ye aktarımının değerlendirildiğini belirtiyor. 

EKONOMİ 24.10.2019, 17:48 24.10.2019, 17:59
"Casa de Papel’e döndü!"

Bu haberin ardından Merkez Bankasının değerleme hesabında bulunan miktarın bütçede gelir hesabına aktarılmasının nasıl gerçekleşeceği tartışılmaya başlandı. 

Ekim ayı itibarıyla değerleme hesabı bakiyesi 61,4 milyar TL olarak kaydedildi. Fakat resmi bir açıklama yapılmadığı ve henüz ortada resmi bir kanun teklifi olmadığı için ne kadar kaynak aktarılacağı tam olarak bilinmiyor.

Öte yandan, daha önemlisi, bu değerleme hesabındaki para, aslında, dönem kazancına dâhil edilmeyen bir para.

TCMB yetkililerinin, bankanın değerleme hesabında bulunan miktarın gelir hesabına aktarılmasının konuşulmasının ardından, Merkez Bankasının, böyle bir karar alması durumunda neler olacağı büyük merak konusu haline geldi.

Çağan Koç, haberinde, böyle bir uygulamanın, TCMB'nin, liranın, yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi sonucu oluşacak değerleme farklarını Hazine'ye kar payı olarak yansıtmasının önünün açılmış olacağını bildirdi. Kısacası, Merkez Bankasıyla ilişiği olan bu hesap, artık Hazine ile bağlantılı olacak.

Ekonomist Uğur Gürses, iki gün evvel,şahsi sosyal medya hesabından Çağan Koç'un bu haberinie göderme yaparak yaşananları İspanyol dizisi Casa del Papel'de yaşananlara benzetti. Merkez Bankasına atanan yöneticilerin, Hazineye nasıl para aktaracaklarının peşinde olduklarını belirtti. 

Yorumlar (0)