Çalışmadan emekli olmak mümkün!

Zorlu iş yıllarından sonra emekli olma fikri çoğu çalışanın hayalini süslüyor. Peki, çalışmadan emekli olunabilir mi?

EKONOMİ 21.10.2019, 09:32 21.10.2019, 10:35
Çalışmadan emekli olmak mümkün!

Emekli olmak çoğu çalışanın hayali. Ancak zaman zaman iş hayatındaki zorluklar, yöneticilerin olumsuz tutumları, iş arkadaşları ile ilişkiler gibi nedenlerle çalışmak çok zorlaşabilir. Çalışmanın katlanılmaz hâle geldiği kişiler için ise çalışmadan sigorta primi ödeyerek emekli olmanın yolları var. İsteğe bağlı sigorta, bu konuda yardıma yetişiyor.

Sadece iki şart var

Çalışmamak ve emekli ya da malullük aylığı almamak isteğe bağlı sigortalı olabilmek için gereken ilk şart. İsteğe bağlı sigortalı olanlar kendi primlerini kendileri ödeyerek emekli olabiliyorlar. Sonuç olarak, isteğe bağlı sigortası olan kişilerin emekli olması için işe gitmesi gerekmiyor. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için gereken ikinci şart ise 18 yaşını doldurmuş olmak.

Nereye başvurmak gerekiyor?

İlk defa isteğe bağlı sigorta yaptıracak kişilerin ikametgâhın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekiyor. "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile bu kişiler başvurularını gerçekleştirebilir.

İsteğe bağlı sigortanın bu yıl için en düşük primi 818,56 lira, en yükseği ise 6139 lira olarak belirlendi.

Hak sahibinin ailesi de güvence altında

İsteğe bağlı sigorta sahibi vefat ederse isteğe bağlı sigorta sahibinin eşi, çocuğu, anne babası gibi aile fertlerine ölüm aylığı bağlanıyor.

Emeklilik için...

İsteğe bağlı sigorta sahibi bir kişi aşağıdaki şartları karşıladığında emekli olabiliyor:

Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler 10 yıllık sigorta süresi ve 3600 gün prim ödeyerek,

Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olan kişiler yaş durumundan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4500 gün prim ödemesi yaparak,

Sigorta başlangıç giriş tarihi 1 Mayıs 2008 ve sonrası olanlar yaş durumundan emeklilik için 63 yaş ve 5400 gün prim ödemesi yaparak,

İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim ödeyerek.
 

Yorumlar (0)