Çalışma Bakanlığı’ndan asgari ücret araştırması: Ortak beklenti belli oldu

Asgari ücrete dair araştırma yapan Çalışma Bakanlığı, işverenlerde ortak beklentinin 7 bin 50 lira, işçilerde ise 7 bin 845 lira olduğunu belirledi.

EKONOMİ 07.12.2022, 16:30 07.12.2022, 16:38
Çalışma Bakanlığı’ndan asgari ücret araştırması: Ortak beklenti belli oldu

Milyonların yakından takip ettiği asgari ücret görüşmeleri bugün başladı. İlk toplantısını düzenleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda öneriler ve teklifler sunuldu. Görüşmeler sürdürülürken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 senesinde geçerli olacak asgari ücret tespit etme çalışmaları noktasında kamuoyunun, işverenlerin ve işçilerin beklentilerini belirlemek üzere gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Ortak beklenti belli oldu

Yapılan araştırmaya göre, işveren ya da işçi olmayan farklı meslek gruplarından vatandaşların meydana getirdiği kamuoyunun 2023 senesi asgari ücreti adına ortak tahmini 7 bin 845 lira olarak belirlendi.

Türkiye çapında akademik bir kadronun düzenlediği araştırma çerçevesinde hem işverene hem de işçilere ulaşıldı.

Türkiye genelinde gerçekleştirilen incelemede, Türk üretim temelinin ağırlıklı paylarını yansıtacak seviyedeki işletmelere de gidilerek işletmelerin profesyonel yöneticileri ve sahipleri ile görüşmeler sağlandı.

Araştırma kapsamında yöneltilen, “Temmuz döneminde getirilen asgari ücret zam oranı sizce o aralık için yeterli oldu mu?” sorusu sonrasında katılımcıların yüzde 60’ı yeterli gelmediği, yüzde 30’u yeterli geldiği, yüzde 10’u ise ne yetersiz ne de yeterli geldiği yanıtını verdi.

İşverenler asgari ücretin artışı ile beraber işsizliğin artacağını düşünüyor

İşveren, işçi ve farklı mesleklerden bir araya gelen vatandaşların meydana getirdiği kamuoyuna 2023 senesi asgari ücret tahminlerinin sorulması üzerine, işverenlerin asgari ücret beklentisi 7 bin lira, işçilerin asgari ücret beklentisi ise 7 bin 500 lira üzerinde oldu.

“Asgari ücretin yükselmesi ile beraber işsizlik oranı da yükselir mi?” sorusunun yöneltildiği incelemede katılımcıların yüzde 45’i asgari ücretin yükseltilmesinin işsizliği artırmayacağı, yüzde 55’i ise artıracağı cevabını verdi.

İşverenlerin yüzde 68,8’lik oranı ise asgari ücretin yükseltilmesinin işsizlik oranını da yükselteceğini düşünüyor.

Katılımcıların gelirleri

Aylık gelirleri sorulan katılımcıların, yüzde 3,9’u 15 bin 1 lira, yüzde 11,1’i 10 bin 1 ila 15 bin lira arası, yüzde 17,6’sı 8 bin 1-10 bin lira arası, yüzde 24,8’i 5 bin 501-8 bin lira arası, yüzde 15,8’i 5 bin 500 lira ve yüzde 26,8’i asgari ücret aylık gelire sahip olduğunu ifade etti.

Araştırma çerçevesinde yöneltilen “Asgari ücret ile alakalı yapılan açıklamaları izliyor musunuz?” sorusuna işçilerin yüzde 19,6’sı takip etmediği, yüzde 80,4’ü ise açıklamaları takip ettiği yönünde yanıt verdi.

İşverenler ise yüzde18,1’i takip etmediği, yüzde 81,9’unun ise açıklamaları takip ettiği şeklinde cevap verdi.

Yorumlar (0)