Çalışan yeni anneye 9 bin 299 TL'lik katkı!

Annelere yapılacak olan doğum, çocuk ve süt parası gibi ödemeler, ocak ayı itibari ile enflasyon ve asgari ücrete göre artış gösterdi. Ocak ayından itibaren doğum yapmayı bekleyen çalışan anneler, tüm haklarını kullanmaları halinde en az 9 bin 299 TL katkı alacak.

EKONOMİ 24.02.2020, 10:00
Çalışan yeni anneye 9 bin 299 TL'lik katkı!

Nüfusun yaşlanma hızında yaşanan artış sebebiyle, aileleri çocuk yapmaya teşvik edebilmek için annelere 'doğum (rapor) yardımı', 'süt ve emzirme parası’, ‘çocuk parası', 'yarım gün çalışma desteği' ve 'kreş yardımı' gibi başlıklar altında ödenek veriliyor. 

Yapılan bu ödemeler ise her yıl artış gösteriyor. Çocuk parası, doğum yapan bütün annelere verilirken, ilk çocukta 300, ikincide 400 ve üçüncüde 600 TL ödeniyor. İkiz, üçüz gibi çoklu doğum yapan annelere ise çocuk başına 150 TL veriliyor.

Doğum parası 7.325 TL
Doğum (rapor) parası, annenin maaşına göre değişiklik gösteriyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. 1 Ocak itibarıyla en düşün tutar 7 bin 325 liraya yükselmiş durumda. Brüt maaşı 7 bin lira olan bir anne ise, yeni artışa göre 17 bin 422 lira alacak. Para, anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Yeni anneler ise paranın yatıp yatmadığını, doğum izinleri biter bitmez, "turkiye.gov.tr" üzerinden kontrol edebiliyor.

SGK, halk dilinde süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu ödenekten yararlanabilmek için anne veya eşinin SSK ya da Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması yeterli oluyor.

SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içerisinde başvuru yapılabiliyor. Emzirme ödeneği, 1 Ocak itibarıyla 202 liraya çıkan emzirme ödeneği, her doğumda bir kez veriliyor.

İsteyen annelere yarım gün çalışma hakkı
SSK'ya bağlı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar ise, annelik izni sonrasında birinci doğum sonrası 2 ay (15+15 gün),ikinci doğumdan sonra 4 ay, sonraki diğer doğumlarda ise 6 aylık süre boyunca yarım gün (part-time) çalışıp, karşılığında tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olan annelerde ise bu süre 12 aya çıkıyor. Çoğul gebeliklerde bu sürelere 30'ar gün eklenirken, yeni annelerin isteği doğrultusunda haftalık çalışma süresi olan 45 saat ikiye bölünebiliyor.

Yarım gün çalışmak isteyen annenin maaşının yarısı patron tarafından, 1.472 lirası ise devlet tarafından İŞKUR aracılığıyla ödeniyor. Yani bu hesaba göre, asgari ücretle çalışan bir anne, işverenden 1.162 lira alırken, devlet 1.472 lira ödüyor. Yarım çalışma ödeneğine ise, Damga Vergisi dışında herhangi bir vergi veya kesinti uygulanmıyor.
 

Yorumlar (1)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Çocuk yapmaya teşvik edin ama çocuklara düzgün eğitim ve iş imkanını sağlayın.