Buz gibi suda ava çıktılar: Haftada 7 bin TL kazanıyorlar

Geçtiğimiz seneyi kuraklık sebebiyle kazançsız kapatan kırıntı madencileri, son yağışlarla birlikte dere yatakları dolup taşınca tekrar sahaya indi. Buz gibi havaya karşın suya giren avcılar, sel sularıyla gelen çamurların içinde haftada 7 ila 8 gram altın buluyor ve 6 ila 7 bin lira dolaylarında gelir elde ediyor.

EKONOMİ 12.03.2022, 20:44 13.03.2022, 16:47
Buz gibi suda ava çıktılar: Haftada 7 bin TL kazanıyorlar

2021'de yaşanan kuraklık sebebiyle susuz kalan dereler, bu seneki çetin kış şartlarıyla birlikte tekrar suya kavuştu. Sel sularının sürüklediği çamurların içinde altın arayışına koyulan kırıntı madencilerinin işleri de açıldı. Buz gibi havaya rağmen altın arayışlarını sürdüren altın avcıları, çamur parçalarını tek tek ayrıştırıyor. Ayda 28 ila 32 gram arası altın bulan kırıntı madencileri, altın parçalarını erittikten sonra kuyumculara satıyor. 

"Ayarını belirledikten sonra satıyoruz"

Altın arayan avcılardan İbrahim Irgatçı, “2019'dan beri bu işi yapıyorum. Geçtiğimiz yıl kuraklık sebebiyle çalışamadık. Yağışlarından artmasıyla birlikte işimizin başına döndük. Topladığımız altınları her ayın sonunda eritiyoruz, ayarını belirliyoruz ve hurda fiyatına satıyoruz. Genellikle 21-22 ayar denk geliyor. En iyi ihtimalle 23 ayar altın bulabiliyoruz. Yağışların akabinde meydana gelen çamura kapılan altın, kıvrımlara kadar geliyor ve orada birikiyor. Bizim işimize 'kırıntı madenciliği' deniyor. Elediğimiz kumu, 'savak' adını verdiğimiz metal bir düzenek kullanarak konsantre bir hale getiriyoruz. Fanın içinde sağım yapıyoruz, bu şekilde de altının haricindeki hafif malzemeler eleniyor. Bulduğumuz altını cam kaplarda saklıyoruz. Son basamaktaki ayrıştırma işlemlerinin akabinde satışa hazır duruma geliyor."

“Yolumuza bakıyoruz"

Hobi maksatlı olarak bu işi yaptıkları kaydeden Şenol Akkuş ise “Ben bu işi hobi amaçlı olarak yapıyorum. Yağışlar arttığı için bir gelip kontrol etmek istedik. Bu sayede para kazanıyoruz ve yolumuza bakıyoruz". diye konuştu. 

Yorumlar (0)