Büyükelçi duyurdu: Vize muafiyeti süresi uzatıldı!

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki vize muafiyeti süresi 30 günden 90 güne çıkarıldı.

EKONOMİ 27.02.2020, 11:49
Büyükelçi duyurdu: Vize muafiyeti süresi uzatıldı!

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, 25 Şubat günü Bakü'de gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 8'inci Toplantısı'nda görüşülen konuları ve imzalanan anlaşmaları Anadolu Ajansı (AA) muhabirine değerlendirdi.

Özoral,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a çok önemli bir ziyarette bulunduğunu ve Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılım gösterdiğini hatırlatarak, toplantıda ikili ilişkilerin ayrıntılı bir şekilde görüşüldüğünü kaydetti. 

Toplantının ardından 13 anlaşma ile bir ortak bildirinin imzalandığını belirten Özoral, bu anlaşmalar arasında "Tercihli Ticaret Anlaşması", "Vize Muafiyeti Anlaşması" ve "Kars-Nahçıvan Demiryolu Hattı Projesi'ne İlişkin Mutabakat Zaptı"nın ön plana çıktığını ifade etti. 

"Gümrük vergisine son vermek için anlaşma imzalandı"

Özoral, Türkiye ile Azerbaycan'ın ticaret alanında karşılıklı olarak gümrük vergisi uyguladığını ve bu durumun bazı sektörlerde Türk ve Azerbaycan ürünlerinin rekabet gücünün azalmasına yol açtığını kaydederek, "Bu olumsuz durumun sona ermesi için Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı." dedi. 

Anlaşmanın kısa sürede onaylanarak yürürlüğe gireceğini aktaran Özoral, "Bu anlaşmanın ticari ilişkilerimize önemli katkılarının olmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı. 

"30 günden 90 güne çıkaracağız"

Özoral, iki ülke vatandaşlarının birbirlerine 30 güne kadar turist amaçlı olarak gidebildiklerini kaydederek, "Bu süreyi de 90 güne çıkaracağız. Bunun neticesi olarak da gidiş gelişler kolaylaşacak. Kısıtlamalar hem Azerbaycan'da hem de Türkiye'de vatandaşların şikayetlerine neden oluyordu, bazı mağduriyetler doğmasına sebep oluyordu. Bu tür sorunların önüne geçmesi bakımından faydalı olacaktır ve vatandaşlarımızın karşılıklı olarak gidiş gelişlerini teşvik edecek bir anlaşma oldu." açıklamasını yaptı. 

"Kars'tan Nahçıvan'a bir demir yolu uzatılması söz konusu"

Toplantıda imzalanan "Kars-Nahçıvan Demiryolu Hattı Projesi'ne İlişkin Mutabakat Zaptı"na ilişkin Özoral, "Bu aslında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin konuşulmaya başlandığı günlerden beri gündemimizdeydi. Kars'tan Nahçıvan'a bir demir yolu uzatılması söz konusu. Bununla ilgili olarak çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi. Böylece Nahçıvan'ın dünya ile bağlantısının daha da güçlendirilmesi, bağlantısının çeşitlendirilmesi hedefleniyor." diye konuştu. 

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Özoral, Iğdır'dan Nahçıvan'a bir doğal gaz boru hattı inşasının da toplantıda görüşüldüğünü aktardı.

Yorumlar (0)