Bu yıl portakal ve zeytini pahalı yiyeceğiz!

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilemesi nedeniyle bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz." açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 28.05.2020, 14:06 28.05.2020, 14:52
Bu yıl portakal ve zeytini pahalı yiyeceğiz!

Türkiye genelinde 14-17 Mayıs günleri arasında Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımı sebebiyle özellikle Akdeniz Bölgesi'nde hava sıcaklığının 40 dereceyi aşması, portakal başta olmak üzere limon,  greyfurt ve mandalina gibi ürünlerin çiçekten yeni meyveye dönüşmüş haline büyük hasar verdi. Aşırı sıcaklardan sonra meydana gelen fırtına ve sert rüzgâr da portakal ile diğer narenciye ürünlerinin dökülmesini artırdı. 

"Aşırı sıcakların narenciye bahçelerine zarar verebileceğini öğrendik"

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, yaşanan zarara ilişkin yaptığı açıklamada, "Geçen hafta şehrimizde hissedilen Afrika sıcaklıkları narenciye ve zeytin başta olmak üzere çiftçimize zarar verdi. Çiftçimize geçmiş olsun. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. En kısa sürede çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz. Aşırı sıcakların narenciye bahçelerine zarar verebileceğini geçen hafta Antalya'da etkili olan Afrika sıcaklarında öğrendik. Tekrar çiftçimize geçmiş olsun diliyorum." ifadelerini kullandı. 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, meydana gelen ani yüksek sıcaklık, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının artması ve fırtınanın henüz çiçeklenme ve meyve tutum döneminde olan ağaçlarda ciddi sıkıntılara yol açtığını kaydederken, bazı meyvelerde verim ve kalite kaybı gerçekleştiğini söyledi. 

Portakalda belirtilen sebeplerle yüzde 20 ürün kaybı gerçekleştiğini aktaran Çandır, zeytinde ise yüzde 30 civarında ürün kaybı öngörüldüğünü belirtti.

Çandır, "Hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilemesi nedeniyle bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz." ifadelerini kullanarak, don sebebiyle açık alanda bulunan bazı ürünlerde de hasar meydan geldiğine dikkat çekti.

Yorumlar (0)