Bu işte çalışmak cesaret ister: Günlük 400 TL kazanıyorlar

Ülkemizin en önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarından biri olan çam fıstığının hasadı başladı. Hasat işlemlerinin bir hayli zor ve tehlikeli olmasına karşın kozalak toplayan işçiler, ölümü adeta hiçe sayıyor. Ağaçlara tırmanan işçilerin günlük yevmiyeleri ise 400 TL.

EKONOMİ 23.02.2022, 22:55
Bu işte çalışmak cesaret ister: Günlük 400 TL kazanıyorlar

Son dönemlerde kentteki dağlık bölgelerde sıklıkla dikilip yetiştirilmeye başlanan tarım ürünü, hem işçilerin hem de çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Kilogramı ortalama 650 TL’den satılan çam fıstığının tek bir kozalağı dahi altın değerindeyken, yaklaşık olarak 30 ila 35 metre yüksekliğe sahip ağaçlarının tepesindeki kozalakları toplamak da bir hayli tehlikeli ve zor. 

Günlük 400 TL'ye çalışıyorlar

Koçarlı ilçesindeki köylerde yaygın bir şekilde üretilen çam fıstığının Türkiye ekonomisine kazandırılması için ağaçlara tırmanan işçilerin günlük yevmiyeleri ise 400 TL. Toplama esnasında aşağıya düşenlerin büyük kısmının can verdiğini dile getiren işçiler, ekmek parası kazanmak için bu işi yaptıklarını belirtti.

"Çocukken alışmak lazım"

İşçilerden Semih Aygün, “Bu ağaçlara çıkabilmek için çocukluktan yetişmek gerekiyor. Ölüm riski çok yüksek. Geçinmek için bu işi yapmak durumunda kalıyoruz." diye konuştu.

"Dünyanın en kalitelisi burada"

Çiftçi Mustafa Tosun, “Ürünün toplanması ve işlenmesi çok zor. Atalarımız bu işi yapıyordu, biz de devam ediyoruz. Dünyanın en kaliteli çam fıstığı burada yetişiyor fakat coğrafi işaret alabilmiş değiliz. İşlenmiş hazır ürünün fiyatı 700 TL'ye kadar ulaşıyor." dedi. 

“Yetenek ve cesaret gerekiyor"

Çiftçi Mehmet Şahin ise “Dünyada bunun kadar kazandıran başka bir ürün yok. Hemen her sene kazalar ve ne yazık ki ölümler olabiliyor. Çok şükür ki bu yıl kaza olmadı. Ben bu işi yapmaya çocukken başladım. Bu işi herkes yapamaz, yetenek ve cesaret gerekiyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)