Bu işi yapmak cesaret ister: Kilosunu 1000 TL'ye satıyorlar

Artvin’de köknar ağaçlarından toplanan çam sakızının kilogramı 1000 TL'den satılıyor.

EKONOMİ 20.06.2022, 19:24 21.06.2022, 00:13
Bu işi yapmak cesaret ister: Kilosunu 1000 TL'ye satıyorlar

Kentteki ormanlık alanlarda bulunan köknar ağaçlarının kabuklarının içinden çıkan çam sakızının kilogramı altınla yarışıyor. Yararları saymakla bitmeyen çam sakızının toplanması ise ustalık gerektiriyor. 

Köylülerin en önemli gelir kaynağı

Genellikle çobanlar ve köylüler tarafından 10 katlı bina yüksekliğindeki ağaçlara tırmanılarak toplanan çam sakızı, aktar ve şarküterilerin en pahalı ürünleri arasında bulunuyor.

Oldukça yoğun bir kokusu olan çam sakızı, şifa deposu olarak da nitelendiriliyor. Öksürük, iltihap yaraları ve mide ağrısı gibi pek çok hastalığa iyi gelen çam sakızı, köy sakinlerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. 

"Senede 40 kilogram kadar topluyoruz"

Ardanuç ilçesine bağlı Boyalı köyünde yaşayan Caner ve Kenan Kızılkaya kardeşler, geçimlerini çam sakız toplayarak sağlıyor. Kenan Kızılkaya (52), kanser hastası olan eşinin tedavisi için yüksek ağaçlara çıkarak çam sakızı topluyor. 

Kızılkaya, "Bu işin bir mevsimi var. Haziran ayında yeni sakız oluşuyor. Biz de ürünün nerede olduğunu çok iyi biliyoruz, ağaçlardan çok iyi anlarız. Senede 30 ila 40 kilogram kadar topluyoruz." diye konuştu. 

“Kızımı okutmaya gücüm yetmedi"

İş bulamadıkları için bu işi yaptıklarını söyleyen Kızılkaya “Başka gelir kaynağımız yok, her şeyi çam sakızından kazandığımız parayla yapıyoruz. Evlatlarımızı bu işi yaparak büyüttük. Eşime dört ay evvel kanser teşhisi konuldu, onun tedavi edilmesi için para gerekiyor. 28 Haziran'da ışın tedavisi görecek. Kızım genetik mühendisliği bölümünde ikinci sınıf öğrencisi fakat okulu dondurmak mecburiyetinde kaldık. Onu okutmak için para bulamadım." şeklinde konuştu. 

"Kilogramı 1000 TL"

Kardeşi Caner Kızılkaya ise “Bu iş çok zor. Ağaçtan düşme riskinin yanında yaban hayvanları da risk oluşturuyor. Müşteri bulmak da zor olabiliyor. Kilogramı 800 ila 1000 TL arasında değişiyor. Bir ormana girdiğimde sakızın olup olmadığını bilirim. Bu işi yaparak üç çocuk yetiştirdim. Bizim tek işimiz bu." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)