Bu iş 40 günde 20 bin TL kazandırıyor

Unutulmaya yüz tutmuş olan ata mesleklerinden ipek böceği yetiştiriciliği, Batman'a bağlı Sason ilçesinde devletin desteğiyle açılan koza çiftliklerinde tekrar hayat buluyor.

EKONOMİ 30.05.2022, 19:46
Bu iş 40 günde 20 bin TL kazandırıyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaygın olarak yetiştirilen ve ticarette çok önemli bir role sahip olan fakat son dönemlerde unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliğini tekrar canlandırmak maksadıyla, ilçedeki Karşıyaka Mahallesi'nde ikamet eden üç aile ile başlayan koza üretimi, yıllar geçtikçe 160 aileye ulaştı.

"Üç paket besleyen bir aile 40 günde 20 bin TL kazanıyor"

Atalarından gelen bu mesleği devam ettirmeye çabaladıklarını kaydeden ipek böceği yetiştiricilerinden Mehmet Zülküf Aktaş, "Unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliğini tekrar canlandırmak istiyoruz. 10 sene evvel üç aile ipek böceği yetiştiriciliğine başladı. Hedefimiz 8 ila 10 ton arasında üretim yapmak. Özellikle de köylerimizde ikamet eden kadınlara ekonomik olarak katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İpekböceği dağıtımı yapan merkezlerden aldığımız tohumları 15 gün boyunca dut yapraklarıyla besliyoruz. Ardından yaprakların boyutlarını büyütüyoruz ve 35 gün sonra böcekler koza halini alıyor. Ortalama üç paket besleyen bir aile 40 günde 20 bin TL kazanıyor." dedi. 

"Kilosunu 130 ila 150 TL arasında satıyoruz"

Yetiştiricilerden Sezer Çetinkaya ise "Ailelerimiz için yeni bir para kazanma kaynağı oldu. Yaklaşık olarak 5 senedir bu işi yapıyoruz. Getirisi gayet iyi. Bu sene 200 kilogram ürün elde etmeyi amaçlıyoruz. Kilosunu 130 ila 150 TL arasında satıyoruz. Devletimizden de destek alıyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)