Bu balık, balıkçılara binlerce lira kazandırdı! Kuyruk başına 5 lira

Balıkçıların kabusu haline gelen balon balığına Tarım ve Orman Bakanlığında müdahale gelmişti. Bakanlık, denizlerdeki balık popülasyonunu etkileyen balon balığının kuyruğuna getirene 5 liradan satın alınacağını duyurmuştu.  Bu kapsamda  4 bin 66 adet balon balon balığı avlayan, Mersinli balıkçılar, kestikleri kuyrukları Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etti. 

EKONOMİ 15.02.2021, 18:07 16.02.2021, 13:36 Hanife
Bu balık, balıkçılara binlerce lira kazandırdı! Kuyruk başına 5 lira

Tarım ve Orman Bakanlığı Aralık 2020’de tüketildiğinde zehirleyen hatta ölümlere neden olan, denizlerdeki biyolojik çeşitliliğe ve balıkçıların av araçlarına zarar veren balon balığının popülasyonunu azaltmak için bir tebliğ yayımlamıştı.



Bu tebliği kapsamında, balıkçılar 31 Aralık 2020 tarihine kadar avladıkları balon balıklarının kuyruklarını, kurumlara teslim etti. Kuyruklar ise müdürlükte derin dondurucuda saklandıktan bir süre sonra imha edilecek.



15 balıkçıdan 4 bin 66 adet balon balığı kuyruğu

Konuya ilişkin açıklama yapan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, küresel iklim değişikliği nedeniyle ısınan denizlere göç etmeye başlayan bazı istilacı ve zararlı balıkların son birkaç yıldır Akdeniz kıyılarında da görüldüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Aralık ayında yürürlüğe giren tebliğ kapsamında 15 balıkçımızdan 4 bin 66 adet balon balığı avlayıp kuyruklarını getirdi. Bakanlık olarak tane başına 5 TL destek veriyoruz”



''Amaç balığın popülasyonunu azaltmak''

Amacın, zehirlenme hatta ölümlere neden olan balon balığının popülasyonunun azaltmak olduğunu belirten Abalı, aynı zamanda balıkçıları ve tüketicileri de bilinçlendirerek bir farkındalık oluşturmak istenildiğini kaydederek, bu desteklemenin devam edeceğini düşündüklerini söyledi.



Bu tür bilinçlendirmeler yapılmazsa ölümlerin devam edeceğini belirten Abalı, balıkçının getirdiği kuyrukları adet olarak teslim aldıklarını ve geçici süreliğine muhafız edilen kuyrukların, balıkçıların destekleme süresi bittikten sonra imha edileceğini belirtti.


 

Yorumlar (0)