Brent petrolde yükseliş sürüyor: İşte güncel fiyatlar

Dalgalı bir seyir izleyen brent petrol fiyatlarında son günlerdeki yükseliş devam ediyor. Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı son olarak ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum ne? İşte ayrıntılar...

EKONOMİ 14.04.2022, 09:58 14.04.2022, 11:55
Brent petrolde yükseliş sürüyor: İşte güncel fiyatlar

Rusya lideri Putin'in savaşın devam edeceğine yönelik açıklamalarından sonra yükselişe geçen brent petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Brent petrol 108 dolara yükseldi

Putin’in açıklamalarından sonra 105 doların üstüne çıkan brent petrol, bugün piyasalarda 108 dolardan işlem görüyor.

Brent petrol nedir?

Brent petrol, küresel petrol piyasasına yön verir. Brent Blend veya Londra Brent olarak da bilinir. Çıkaran firma Shell tarafından "Brent Goose" adı verilmiş olup, %0,37 oranında sülfür içeriğinde bulunur. Bu, Brent Petrol’ün, işlenmesi daha basit olan “tatlı petrol” grubunda yer almasına imkan tanır.

Ham petrolü işleyen rafineriler için tatlı yani düşük sülfürlü petrolden benzin ya da dizel yakıtı üretmek biraz daha kolay bir iştir. Bu bölgeden elde edilen petrol, hafif ve tatlıdır. Bu sebeple rafine edilmesi daha kolay. Böylece dizel ve benzin yakıt üretimi için daha uygun olur. Öte yandan denizden çıkarılması sebebiyle deniz üzerinden uzak bölgelere nakliyesini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı konusunda, hangi bölgeden çıkarıldığı ve nereden geldiği büyük önem arz eder. Üretimi daha hızlı ve ucuz olan daha fazla talep görür. Karadan çıkarılan ve denizden çıkarılan petrollerin fiyatları arasında da fark bulunmaktadır.

Yorumlar (0)