Brent petrolde son durum ne? İşte bugünün fiyatları…

Rusya-Ukrayna savaşı tüm hızıyla devam ederken, bölgede yaşanan bu kriz dünya genelinde petrol fiyatlarını da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Amerikan ham petrolü günün ilk saatlerinde 108 dolar sınırını aşarken, Brent petrolün fiyatı ise yüzde 1 seviyelerinde bir yükselişle 113 dolara erişti. 

EKONOMİ 18.04.2022, 09:42 18.04.2022, 16:06
Brent petrolde son durum ne? İşte bugünün fiyatları…

Dünya genelinde hızla yükselen petrol fiyatları ile ilgili Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’tan dikkat çekici bir açıklama geldi. Rusya’nın enerji ihracatına karşı süren kısıtlamaların başka ülkelere de sıçraması halinde kendilerinin de gerekli karşılığı vereceğini vurgulayan Novak, bu durumun da petrol fiyatlarını eşi benzeri görülmemiş noktalara çekebileceği uyarısında bulundu. Bu açıklamaların ardından petrol fiyatları sert yükselişle rekor seviyelere ulaştı. 

Putin’in, Bin Salman ile görüşmesi de fiyatları arttırdı

Petrol fiyatlarındaki bu sert tırmanışı etkileyen bir diğer unsur olarak, Rusya Lideri Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın küresel ölçekte petrol piyasasını ele aldıkları telefon görüşmesi ön plana çıkıyor. Libya’da iki limanın kapatılması da petrol fiyatlarındaki yükselişi tetikleyen bir diğer unsur oldu. 



Brent petrol ne demek?

Petrol piyasasına küresel ölçekte yön veren petrol, ‘Brent petrol’ olarak adlandırılıyor. Bir diğer ismi ise Brent Blend veya Londra Brent olarak dikkat çekiyor. İçeriğinde yaklaşık yüzde 0,37 oranında sülfür bulunan Brent petrol, böylelikle daha kolay işlenebilir hale geliyor. Brent petrol, bu özelliği ile ‘tatlı petrol’ olarak sınıflandırılan kategoride bulunuyor. 

Tatlı petroller, rafinerilerde daha kolay işleniyor

Tatlı petrol kategorisinde yer alan petroller, rafinelerde daha kolay bir şekilde işlenebiliyor ve yakıt üretimi basitleşiyor. Buna ek olarak denizden çıkarılması dolayısıyla diğer ülkelere nakliyesi de daha kolay gerçekleştiriliyor. Bu petrollerin nakliyesinde deniz vasıtasıyla uzak ülkelere sevkiyat yapılabiliyor.  

Karadan çıkarılan petrol ile denizden elde edilen petrolün fiyatları farklı

Petrolün küresel ölçekte fiyatlandırılmasında, nereden çıkarıldığı en önemli başlıklardan birisi olarak ön plana çıkıyor. Üretimi hızlı ve en uygun fiyatlı olan ürün daha fazla müşteri çekiyor. Karadan çıkarılan petrol ile denizden elde edilen petrolün fiyatları arasında fark bulunuyor. Konuyla ilgili bilgiler veren piyasa uzmanları, tüm ham petrollerin eşdeğerde olmadığını da özellikle vurguluyor.    

Yorumlar (0)