Brent petrolde sert düşüş! Motorin ve benzin fiyatlarına yansıyacak mı?

Merkez bankalarının faiz artışlarının dünya genelindeki ekonomik durgunluk kaygılarını artırmasıyla birlikte petrol fiyatları, dün yüzde 6'nın üstünde değer kaybetti. Bu gelişme sonrası gözler, geçen hafta rekor kıran motorin ve benzin fiyatlarına çevrildi.

EKONOMİ 18.06.2022, 11:53 18.06.2022, 17:53
Brent petrolde sert düşüş! Motorin ve benzin fiyatlarına yansıyacak mı?

Yaptırım ve savaşların etkisiyle son dönemde hızla artan petrol fiyatları, küresel ekonomik durgunluk kaygılarıyla birlikte sert geriledi.

Brent petrol fiyatlarında yüzde 7’lik düşüş

Dün brent tipi ham petrolün fiyatı, yüzde 6'yı geçen bir düşüşle 120 dolardan 112 dolara kadar düştü. Batı Teksas tipi petrolün fiyatı ise yüzde 7'yi geçen bir düşüşle 118 dolardan 108 dolara düştü.

Piyasa kapanış fiyatlarında, brent petrolde dün 20 Mayıs sonrasının, Batı Teksas türü petrolde ise 12 Mayıs sonrasının en düşük fiyatları görüldü. Mayıs ayının başından beri brent petrolde, mart ayı sonundan beri ise Batı Teksas petrolünde kaydedilen en sert günlük düşüş dün meydana geldi.

Faiz kararları etkili oldu

Son 5 hafta içinde brent petrolde, son 8 haftada ise Batı Teksas petrolünde ilk haftalık düşüş yaşandığına dikkat çekilirken, merkez bankaları tarafından alınan faiz artışı kararlarının küresel ekonomiyi yavaşlatabileceği ve enerji talebini düşürebileceği endişelerinin haricinde petroldeki düşüşte, ABD dolarının küresel değerinin artmasının da etkili olduğu öne sürüldü.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının ardından ABD dolarının küresel açıdan değerini ölçen dolar endeksi, 2002 Aralık sonrasının zirvesine çıkmıştı. Bu durum, diğer para birimlerini tercih eden alıcılar için petrolü pahalı duruma getirmişti.

Fed başta olmak üzere küresel anlamda merkez bankalarının artan enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz artırmaları, küresel ekonomik durgunluk kaygılarını artırdı.

Kripto para ve hisse senedi piyasaları, faiz artışlarının ardından sert gerilerken, petrolde de düşüş yaşandı.

Geçen hafta ABD’de benzin ve dizel pompa satış fiyatları rekor kırarken, dün vadeli fiyatlarda talep düşüşü kaygılarıyla birlikte yüzde 4'ün üzerinde gerileme meydana geldi.

Motorin ve benzine indirim yapılacak mı?

Ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten sonra gözler, son günlerde hızla artan motorin ve benzin fiyatlarına çevrildi.

Sektör kaynakları, petrolde yaşanan henüz uluslararası motorin ve benzin fiyatlarına henüz yeterince yansımadığına vurgu yaparken, bu sebeple birkaç gün içinde indirim haberi beklenmediğini, petrol fiyatlarında yeniden yükseliş olmaması halinde sonraki günlerde indirim yapılabileceğini kaydetti.

Petrol fiyatları haricinde döviz kurlarında yaşanan yüksek seyir, indirim ihtimalini zora sokuyor.

Güncel petrol fiyatları

İstanbul’da motorinin litre fiyatı 29,94 TL’ye, İzmir’de 30,07 TL’ye ve Ankara’da 30,05 TL’ye satılıyor.

İstanbul’da benzinin litre fiyatı 27,51 TL'ye, İzmir ve Ankara’da 27,63 TL’ye satılıyor.

Yorumlar (0)