Brent petrolde düşüş başladı

Uluslararası piyasalarda Brent petrolde fiyat kaybı başladı. Yüzde 3’e yakın değer kaybeden petrolün varili 115 dolardan işlem görüyor.

EKONOMİ 28.03.2022, 12:35 29.03.2022, 11:44
Brent petrolde düşüş başladı

Ukrayna-Rusya savaşının en çok etkilediği maddelerden olan Brent petrol, büyük oranda yükseliş kaydetmiş ve bu durum da yatırımcılarda gergin seyri beraberinde getirmişti. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda olan Çin’de vakaların artması da küresel endişeye sebep olarak bu konuda yeni önlemlerin alınması gerektiğini gündeme taşımıştı. Tüm bu gelişmelerin ışığında Brent petrol ve ABD ham petrolü haftaya, düşüşle başladı. 

Yüzde 3’lük değer kaybı yaşandı

Brent petrol ile ABD ham petrolünde bu hafta, yaklaşık yüzde 3’lük değer kaybıyla başladı. Brent petrolün varili, küresel piyasalarda 115 dolardan işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü 120,65 dolara kadar yükselen Brent petrol, haftayı 117,37 dolar seviyesiyle tamamlamıştı. Bugün 08.58 itibarıyla Brent petrolün fiyatının yüzde 3,6 oranında düşerek fiyatının 113,14 dolara gerilediği görüldü. Batı Teksas türü ham petrol ise aynı saatlerde 109,37 dolardan işlem gördü.



Çin’deki sokağa çıkma yasağı etkiledi

Uzmanlara göre Çin’de aniden artan koronavirüs vakaları sebebiyle karantina ilan edilmesi, Brent petrolün fiyatını düşüren en önemli etken oldu. Söz konusu karantinanın ne kadar süreceği tahmin edilemezken sokağa çıkma yasağı sürecinde çift aşamalı koronavirüs testlerinin uygulanacağı belirtildi. Haungpu bölgesindeki karantinanın tarihi ise 28 Mart-1 Nisan olarak belirlendi. Karantina sebebiyle ülkenin petrole karşı talep düşüşü, diğer ülkeler için fiyatları oldukça olumlu etkiledi. 

OPEC toplantısının etkileri de görülecek

Öte yandan 31 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek 27’nci Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC+ Bakanlar Toplantısı, önceki dönemlerde hızla yükselen petrol fiyatlarına karşı gelecek dönemin seyrinde etkili olacak. Petrol fiyatlarının hızlı artışı karşısında petrol üretimini artırmak isteyen ülkeler, bunu başarıp başaramayacaklarına bu toplantıda karar verecekler. OPEC dışı ülkeler (OPEC+ grubu), ana tüketim ülkelerinin petrol açığını kapatmak ve küresel petrol fiyatlarını düşürmek için pazara daha fazla ham petrol verme çağrısını yineleyecek. Ancak son söz, OPEC ülkelerinde olacak. 



Rusya’ya uygulanan yaptırımlar etkili oluyor

Uluslararası Enerji Ajansı, bazı ülkelerin ve pek çok ithalatçı şirketin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sebebiyle nisan ayındaki petrol üretiminin günde 3 milyon varil azalabileceğini bildirdi. Petrol üretiminin azaltılması halinde fiyatların hızla yükselmesi bekleniyor.

Direnç ve destek aralıkları

Teknik açıdan Brent petrolde 114,98-115,85 dolar arası direnç olarak görülürken 113,07-112,03 dolar arası ise destek olarak izleniyor.

Yorumlar (0)