Brent petrolde durum

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 26,53 dolardan işlem görüyor.

EKONOMİ 19.03.2020, 10:35
Brent petrolde durum

Dün 29,19 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 24,88 dolar seviyesinde kapattı. Brent petrolün varili saat 10.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 6,59 yükselişle 26,53 dolardan işlemde bulunuyordu. Saat 10:30 itibarıyla Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 23,53 dolardan satıldı.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve yayılım hızı ve etkisi itibarıyla dünyayı tehdit eden Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle ekonomik büyüme beklentileri ve petrol tüketimi zayıflamayı sürdürüyor. Küresel ekonomik resesyon riski, petrol piyasalarını da kötü etkiliyor.

Ekonomi uzmanlarının görüşleri

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının yayılma hızının ve öldürücü etkisinin, ekonomiye etkilerine ilişkin kaygıları artırdığını, buna bağlı olarak petrol fiyatlarında tarihi düşüşlerin görüldüğünü ifade eden ekonomi uzmanları, borsalardaki enerji devi şirketlerin fon ve hisselerindeki sert düşüşün piyasalardaki paniği tırmandırdığını kaydetti.

Suudi Arabistan'dan gelen açıklama

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, önceki gün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracağını duyurmuştu. Bu gelişme de fiyatlardaki aşağı yönlü hareketlenmenin hızını artırdı.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki haftalık petrol stoklarındaki düşüş beklentisinin fiyatları artırıcı etkisi ise piyasalarda beklendiği kadar hissedilmiyor.

Brent petrolde teknik olarak 26,75 ile 27,44 dolar aralığının direnç olarak öne çıktığı, 26,06 ile 25,37 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak göründüğü belirtiliyor.

Yorumlar (0)