Brent petrol, sınırlarını zorluyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrol, dalgalı seyirde günü geçirirken İtalya Dışişleri Bakanı’nın Rus gazına yönelik ifadeleri, petrolün fiyatını oynatmaya hazırlanıyor. Öte yandan savaşın hala sonlanmaması, küreselde büyük endişeye sebep oluyor. Brent petrolün varili bugün ortalama 109,25 dolardan işlem görüyor. İşte piyasalarda 5 Nisan fiyatları…

EKONOMİ 05.04.2022, 10:57 06.04.2022, 12:18
Brent petrol, sınırlarını zorluyor

İtalyan Bakan Mario’nun Rus gazına yönelik yaptırımları veto etmeyeceğini duyurması, petrol fiyatlarında oynaklığı doğurdu. Rusya ve Rus oligarklara yönelik yeni olası yaptırımların ışığında petrol piyasaları yeniden dalgalanmaya başladı. Yatırımcılar ve ülke liderleri yeni ücretlerden büyük oranda rahatsızlık duyarken ABD ham petrolünde son iki haftanın en büyük sıçraması yaşandı. Fiyatların 105 dolara yaklaştığı ülkede Brent petrolün artışı daha hızlı oldu ve 108 doların üzeri görüldü. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 109,25 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolde direnç ve destek bölgeleri

Brent petrolde 108,08-106,01 dolar aralığının destek bölgesi olduğu dile getirilirken 110,15-112,22 dolar aralığının da direnç bölgesi olduğu aktarıldı.



Arz daralması, fiyatları etkiliyor

Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları bu hafta içinde gündeme getireceği etkili olurken arz daralması da endişelerin tetiklenmesine sebep oluyor. Batılı ülkeler ile ABD’nin Ukrayna-Rusya savaşı hakkındaki açıklamaları, yaptırımların artarak devam edeceğine dair sinyaller veriyor. ABD Başkanı Joe Biden dün açıklama yaparak Kiev yakınlarındaki Buça’da sivil cesetlerinin bulunmasının Rusya’ya pahalıya mal olacağını dile getirdi.

Almanya, cephesini sağlamlaştırdı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların bir kez daha sertleştirileceğini kaydetti. Ayrıca bu konuda Almanya’nın AB’ye pek çok öneriyle gittiği de duyuruldu. Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Fransa’da görev yapan 35 Rus diplomat, bu hafta içinde sınır dışı edilecek. Fransa Cumhurbaşkanı Macron bir Fransız radyosuna konuk olarak Ukrayna’nın Buça şehrinde yaşananların sorumlusunun Rusya olduğunu, kömür ve petrol alımını kapsayan yaptırımların artırılacağını belirtti. 



Litvanya, Kiev Büyükelçisini gönderiyor

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Twitter üzerinden yazılı açıklama yaparak Rusya Büyükelçisi’nin ülkeyi terk etmesini istediğini dünyaya duyurdu. Ayrıca Litvanya’nın Ukrayna Büyükelçisi’nin de yakın zamanda Kiev’e dönüp işin başına geçeceği kaydedildi. Avrupa Birliği liderleri, daha öncesinde Rus askerlerinin Ukrayna’nın Buça şehrindeki vahşetten sorumlu tutulacağını dile getirmiş ve “daha fazla yaptırım” konusunda çalıştıklarını kaydetmişti. 

Yorumlar (0)