Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (13 Haziran petrol fiyatları)

Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Brent petrol kaç dolar? Petrol fiyatlarında uluslararası piyasada son durum.

EKONOMİ 13.06.2022, 11:55 13.06.2022, 15:55
Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (13 Haziran petrol fiyatları)

Motorin ve benzin fiyatlarında son zamanlarda yaşanan sert artışların ardından uluslararası piyasada brent petrolün fiyatı merak konusu oldu.

Brent petrol 119,73 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda şu an brent petrolün varili 119,73 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 124,33 dolara çıkan brent petrolün varil fiyatı, 122,01 dolar seviyesinde günü tamamladı. Bugün 11.38 itibariyle brent petrolün varil fiyatı kapanışa oranla yüzde 1,87 azalışla 119,73 dolar olarak kayıtlara geçti. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı ise aynı dakikalarda 118,36 dolardan alıcı buldu.

Küresel petrol piyasalarındaki talep endişeleri de fiyatlardaki düşüşte etkili oldu.

Çin'de artışa geçen Kovid-19 vakalarının ardından bazı tedbirlerin tekrar uygulamaya alınması, salgının ülkede tam anlamıyla kontrol altına alınamamış olabileceği olasılığını güçlendirdi.

Covid-19 vaka sayılarındaki artışın durdurulamaması ve kısıtlamaların sürmesi, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan ülkede ekonomik faaliyetlerin olumsuz yönde etkileneceği belirtilirken, bu da talep düşüşüne yol açtı.

Uzmanlar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamalarının dışında ekonomik büyümede yavaşlama ve küresel enflasyon endişelerinin gelecek dönemde petrol talebinde düşüşe sebep olacağı algısının piyasalarda güçlendiği aktarıldı.

Teknik olarak brent petrolde 120,65 ile 121,65 dolar arasının direnç, 119,65 ile 118,65’in ise destek bölgesi olarak takip edilebileceği belirtiliyor.

BRENT PETROL NEDİR?

Brent petrol, küresel petrol piyasasına yön veren petrol olarak bilinir. Ayrıca Londra Brent veya Brent Blend olarak da adlandırılır. Çıkaran firma Shell tarafından "Brent Goose" adı verilmiş olup, %0,37 oranında sülfür barındırır ve bu durum, brent petrolün işlenmesi daha basit olan “tatlı petrol” grubunda yer almasına olanak tanır.

Düşük sülfürlü yani tatlı denilen petrolden dizel ya da benzin yakıtı üretmek, ham petrolü işleyen rafineriler için daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılmakta olan petrol, hafif ve tatlıdır. Bu sebeple rafine edilmesi kolay, dizel ve benzin yakıt üretimi için de uygundur. Öte yandan denizden çıkarıldığı için nakliyesi direkt olarak deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini daha da kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı konusunda ise hangi bölgeden çıkarıldığı ve nereden geldiği önem arz eder. Üretimi daha hızlı ve ucuz olan daha fazla talep görür. Denizden çıkarılmakta olan petrol ile karadan çıkarılanın fiyatı arasında da bazı farklar vardır.

Yorumlar (0)