Bozdağ, yeni düzenlemeyi açıkladı: Kiralar oran üzerinden belirlenecek

Yozgat’ı ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Kiralar oran üzerinden belirlenecek. Herhangi bir miktar üzerinden belirleme yapılmayacak. Bu, geçici bir düzenleme olacak” dedi. 

EKONOMİ 01.06.2022, 12:35
Bozdağ, yeni düzenlemeyi açıkladı: Kiralar oran üzerinden belirlenecek

Basın mensuplarıyla Yozgat Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi’nde bir araya gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gündemdeki konulara ilişkin önemli mesajlar verdi. Ev sahiplerinin fahiş fiyat artışı taleplerinin kiracıları zor durumda bıraktığını dile getiren Bozdağ, özellikle İstanbul’daki rakamların kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

“Diğer bakanlıklarımızla da uzun soluklu istişarelerimiz oldu”

Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklarını koruyarak sektördeki düzensizliği gidereceklerini dile getiren Bozdağ, “Bu konu üzerinde uzun süredir formül arayışındaydık. Diğer bakanlıklarımızla da uzun soluklu istişarelerimiz oldu. Ortaya bir taslak çözüm önerisi çıkarıldı” ifadelerini kullandı. 

“Çalışmalarda son aşamaya gelindi”

Yeni düzenlemenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Bozdağ, “Evini ilk kez kiraya verecek olan ev sahibi ve kiracı olacak vatandaş arasında kira rakamı hususunda nasıl bir ölçü belirlenmeli konusu ele alındı. Hem ev sahiplerimizin hem de kiracılarımızı mağdur etmeyen bir çalışma gerçekleştirilmesi için birimlerimize talimat verdik. Bir diğer başlık ise kiralardaki artış oranının belirlenmesi hususunda oldu. Bu artış nasıl ve neye göre yapılacak, neler baz alınacak gibi konuları netleştiren bir formül ortaya çıkarılacak. Bunun üzerine çalışmalarda da artık son aşamaya gelindi” şeklinde konuştu. 

“Yürürlükte olan bazı mevzuatlardan da ilham alınarak çeşitli adımlar atılacak”

Bu süreçte denetimlerin önemine vurgu yapan Bakan Bozdağ, “Denetimlerin sıkılaştırılması ve daha verimli hale getirilmesi konusunda da ciddi çalışmalar yürütülüyor. Şu ana kadar pek çok konuda önemli mesafe kat edildi. Pek çok başlıkta çözüm üreten formüller masaya yatırıldı. Borçlar Kanunu’nda da bu hususta yeterli seviyede düzenleme mevcut. Yürürlükte olan bazı mevzuatlardan da ilham alınarak çeşitli adımlar atılacak” dedi. 

“Geçici bir düzenleme olacak”

Kira düzenlemesinin detaylarına ilişkin konuşan Bakan Bozdağ, “Kiralar oran üzerinden belirlenecek. Herhangi bir miktar üzerinden belirleme yapılmayacak. Yaptığımız istişarelerde bunu oran üzerinden belirlemenin daha uygun olacağını düşündük. Artık bu düzenlemede son aşamaya geldik. Bu, geçici bir düzenleme olacak. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Belli bir süresi olacak. Bu süre tamamlandıktan sonra eski sisteme geri dönüş yapacağız” ifadelerini kullandı. 

“Şu an sabit oran üzerine yoğunlaşmış durumdayız”

“Oran değişken mi olacak?” sorusunu yanıtlayan Bakan Bozdağ, “Şu an sabit oran üzerine yoğunlaşmış durumdayız. TÜFE tarzı belli oranlar elbette yine esas alınacak ama şu an kira rakamları gerçekten oldukça yüksek. Bu fiyatları iki tarafından onaylayabileceği bir seviyeye çekmeliyiz. Bu konuda da makul bir oran üzerine çalışılıyor. İki tarafın da hakkını koruyan, iki tarafı da memnun eden, kimseyi mağdur etmeyen bir formül üzerine yoğunlaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Arabulucu yöntemi ile uyuşmazlıklar daha kısa vadede çözüme kavuşacaktır”

Kira ihtilafları konusunu değerlendiren Bakan Bozdağ, “Bu konuyu arabulucuya devretmeyi düşünüyoruz. Bu yöntemle uyuşmazlık sorunlarını da çözmeyi amaçlıyoruz. Arabulucu yöntemi ile bu uyuşmazlıklar daha kısa vadede çözüme kavuşacaktır. İki taraf arasındaki anlaşmazlığın daha uç seviyelere erişmemesi adına bu yöntemi kullanmayı düşünüyoruz” dedi. 

“Amacımız terazide dengeyi sağlayabilmek”

Sözleşme hürriyetinin önemine dikkat çeken Bozdağ, “Denetim mekanizmasına elbette bu süreçte çok önem veriyoruz. Ancak burada amaç hemen birilerini yakalayıp cezalandırmak değil, bizim amacımız bu konuda terazide dengeyi sağlayabilmek. Sonuçta kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar zaten yargıya gidiyor. O sebeple ceza gerektiren bir husus söz konusu değil. Düzenleme kapsamında sözleşme hürriyetine sadık kalınacak, o sebeple cezai bir uygulama düşünmüyoruz” şeklinde konuştu. 

“Bizim ülkemize en uygun olan formül hangisiyse ondan istifade edebiliriz”

Evini ilk kez kiraya verecek kişiler hakkında nasıl bir düzenleme yapılacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Bozdağ, “Bu formülü de geçici olarak düşünüyoruz. Avrupa’da bunun çeşitli örneklerini görmek mümkün. Emlak değeri baz alınarak, evin maliyeti baz alınarak belirli bir oran tespit eden ülkeler var. Vergi gelirini merkeze alarak oran belirleyen bazı ülkeler de bulunuyor. Bu konuda birçok ülkede çeşit çeşit örnekler görmek mümkün. Biz tüm bu örnekleri tek tek inceliyoruz. Bizim ülkemize en uygun olanı hangisiyse ondan istifade edebiliriz. Hollanda’da da buna benzer bazı düzenlemeler bulunuyor. Bu düzenleme hem kiracının hem de ev sahibinin hakkını koruyor” dedi. 

“Amacımız, her şeyin hak ettiği seviyede dengelenmesi”

“Bu düzenlemenin amacı, fırsatçılara imkân vermemek” diyerek sözlerine devam Bozdağ, “Ülkemizin için böylesine önemli bir süreçte fırsatçılık yaparak kira bedellerini fahiş noktalara çeken fırsatçılara göz açtırmayacağız. Bu durumların önüne çekmek için bu adımları atıyoruz. Onun dışında bir niyet söz konusu değil. Elbette herkes evinin hak ettiği kira ne ise onu alacak. Ancak bu düzenleme ile kiracıya da haksız bir bedel ödetilmesinin önüne geçilecek. Amacımız burada her şeyin hak ettiği seviyede dengelemesi. Onun dışında elbette herkes kendi evini istediği gibi kiraya verebilir. Ona kimse karışamaz” ifadelerini kullandı. 

“Ne ev sahibimizi ne de kiracımızı asla mağdur durumda bırakmayız”

Hayata geçirilecek olan düzenlemenin geçici olduğunun altını çizen Bozdağ, “Bu düzenleme geçici olacak. Bunun bir kez daha altını çizmek istiyorum. Kalıcı bir şekilde, sözleşme hürriyetini hedef alan, tarafların iradesine muhalif olan bir durum söz konusu olmayacak. Enflasyon rakamlarını geçmişte olduğu gibi bir kez daha bizler aşağı çekeceğiz. Biz yılmadan bu konu üzerine yoğunlaşmaya devam ediyoruz. O sebeple bizler geçici olan bu tür dalgalanmalara karşı kalıcı düzenlemeler hayata geçirmeyi doğru bulmayız. Ne ev sahibimizi ne de kiracımızı asla mağdur durumda bırakmayız” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)