BOTAŞ'a genel bakış

Doğalgaz zamlarının yapılmasında en etkili olan kuruluş BOTAŞ nedir? Ne zaman kuruldu? BOTAŞ özel şirket mi? Nasıl işe girerim? Staj başvurusunda bulunabilir miyim?

EKONOMİ 05.11.2019, 17:01 16.11.2019, 12:15
BOTAŞ'a genel bakış

Doğalgaza konutta yüzde 14,97, sanayide yüzde 13,73 zam yapılmasına etken olduğu söylenilen BOTAŞ hakkında birçok soru işareti vatandaşlar tarafından barındırılıyor.

Doğalgaz zamlarının ana nedeninin BOTAŞ olduğu söylenmişti

Ak Parti’nin 4 dönem Milletvekilliğini yapmış ve partinin kurucularından, Anayasa Hukuku Profesörü olan  Burhan Kuzu, “Türkiye, iç ve dış tehditlerin yanı sıra ekonomik  tehditlerle de karşı karşıya. Doğalgaz zammını yapan hükümet değil, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi yani BOTAŞ’tır. AK Parti olarak, Türkiye’nin en ücra köşesine doğalgaz getirerek, vatandaşımızın hayatını kolaylaştırdık” ifadelerini kulanmıştı.

1974 yılında kurulan BOTAŞ-“Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi” 46 yıldır faaliyet göstermektedir. 2017 yılı itibariyle Türkiye Varlık Fonu Portföyünde yer alan kamunun iktisadi teşebbüsü olarak işletilen ve 2015 yılında Rusya ile olan kriz üzerine Katar Petrol ile anlaşma imzalayarak ortak çalışma sürdüren, ana faaliyet alanları; “Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatları yapımı ve işletmeciliği”, “Doğal Gaz ve LNG depolanması ve ticareti”, “LNG/FSRU Terminali İşletmeciliği”, “Liman Hizmetleri” ve “Uluslararası Doğal Gaz Taşıma Projeleri” olan şirkettir.

1 milyar 830 milyon sermayesi olduğu bilinen BOTAŞ, özel bir şirket değil, 233 Sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında KHK’ya (Kanun Hükmünde Kararnameler)” tabi bir kamu kuruluşu olarak görev yapıyor.

BOTAŞ özel şirket mi?

BOTAŞ’ın Türkiye’de 2 adet İşletme Müdürlüğü, 9 adet Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. Doğalgaz ve ham petrol tedariğinin gerçekleşmesinde görev yapan BOTAŞ, petrol ya da doğalgaz üretimi yapmıyor. Türkiye’deki ham petrol tedariklerinin faaliyetlerini; Adana/Ceyhan’daki Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak; Irak-Türkiye, Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol olmak üzere üç ayrı boru hattında yapmaktadır.

BOTAŞ’ta işe nasıl girerim?

BOTAŞ International Limited (BIL) adlı uluslararası BOTAŞ kuruluşu, personel alımlarını kendisi yapıyor ancak BOTAŞ’ın Türkiye merkezlerindeki teşekküllerine İŞKUR üzerinden başvuruluyor. Gerektiğinde KPSS/YDS puanı gibi şartlar da aranmakta olup, bu aşamalar geçildikten sonra aday personeller sözlü sınava tabi tutuluyor. BOTAŞ’taki meslek dallarının çoğu, aynı mesleklerin Türkiye ortalamalarının üstündedir. BOTAŞ’ta bir yıl için 12 maaş değil, 16 maaş verilmektedir.

Meslek Lisesi ve Üniversite öğrencilerinin staj başvurularını alıyor mu?

BOTAŞ, Genel Müdürlüğünde, Bölge Müdürlüğünde ve İşletme Müdürlüklerinde stajyer öğrenci kabul ediyor. Staj başvurusunda bulunan öğrencilerin şahsen ve dilekçe yoluyla müracaat etmesi gerekiyor.

BOTAŞ’a hangi tarih aralıklarında staj için başvurmalıyım?

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olarak çalışan şirket her yıl; 1-30 Haziran tarihleri arasında meslek lisesi öğrencilerinin staj başvurularını alırken, 1-30 Nisan tarihleri arasında lisans ve ön lisans öğrencilerinin başvurularını almaktadır. Stajyer adayı öğrenciler başvurularını BOTAŞ’ın resmi sitesi www.botas.gov.tr üzerinden yapmaları gerekiyor.

Yorumlar (0)