Borçlar Genel Müdürlüğü kuruldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Borçlanma Genel Müdürlüğü kuruldu.

EKONOMİ 13.09.2019, 15:00 13.09.2019, 15:09
Borçlar Genel Müdürlüğü kuruldu

Bloomberg HT'nin haberine göre, 12 Eylül 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararnamede Borçlar Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Müdürlüğün, devletin iç borçlanmasını yönetmek, Devlet tahvili, Hazine bonosu ve diğer iç borçlanma sepetleri çıkarmak, ihale yönetimi, sürekli satış yönetimi ve diğer yöntemlerle satışını yapmak ve yaptırmak, bunların satış miktarlarını, değerlerini ve faizlerini belirlemek gibi görevleri bulunuyor.

Borçlanma Müdürlüğünün başına ise VakıfBank'ın üst düzey yöneticilierinden Mustafa Turan getirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden 2002 yılında mezun olan Turan, VakıfBank'ta Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkileri Başkanı olarak görev yaptı. 

Müdürlüğün kurulmasına dair çeşitli siyasetçi ve ekonomistler açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana borç alabilmek için müdürlük kurmak zorunda kalınmadığını belirten bir tweet paylaştı.

Eski Maliye Bakanı Abdüllatif Şener ise, kurulan müdürlüğü Osmanlı İmparatorluğunda devletin borçların takip etmek için kurulmuş olan Düyun-u Umumiye'ye benzetti.

Ekonomist Hakan Özyıldız ise, kendi blog sayfasında yayınladığı 12 Eylül 2019 tarihli yazısında, müdürlüğün "bağımsız kamu borç idaresi" yapılanmasını çağrıştırdığını fakat kurulan müdürlüğün bağımsız bir yapılanma olmadığını savundu. Bu müdürlüğün kurulmasının nedenleri üzerine çok fazla soru aldığını belirten Özyıldız, "bağımsız kamu borç idaresi" gibi bir yapılanmaya gidilmeyeceği varsayımında bulunuyor.

Yorumlar (0)