Borç yapılandırmasına başvurular için son gün

Devlete olan vergi ve diğer borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerin bulunduğu kanundan faydalanmak isteyenler bugün saat 23.59’a kadar online veya şahsen 19.00’a kadar vergi dairelerine başvuru yapabilecek

EKONOMİ 30.09.2021, 12:49 02.10.2021, 10:28
Borç yapılandırmasına başvurular için son gün

Yüzbinlerce vatandaşın başvurduğu yapılandırmadan yararlanmak isteyenler için tanınan süre bugün sona eriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, 7326 sayılı kanunun hükümlerinden yararlanmak için öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin daha önce yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile birer ay uzatıldığı açıklanmıştı.

Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların bugün saat 19.00’a kadar vergi dairelerine şahsen ya da   Gelir İdaresi Başkanlığı ile e-Devlet uygulamalarının internet adreslerinden saat 23.59'a kadar başvurması gerekiyor.

Kanun; başta prim ve vergi borçları olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına borçlu görünenlerin kesinleşmiş borçlarında işlenen cezaların kaldırılmasına ve taksitle ödeyebilme şansı veriyor. Ayrıca dava aşamasında olan alacakların da yapılandırılarak ödenebilmesine imkan tanınıyor.

Konuyla ilgili uzman yetkililer, başvuruların bir daha yasal olarak uzatılamayacağını belirterek salgın koşullarının geçerli olması nedeniyle mükelleflerin başvuru için elektronik ortamı tercih etmelerinin daha faydalı olacağını belirtiyor.

Peşin ödemeye büyük indirim

Yapılan düzenleme ile peşin ve ilk taksit ödemelerinin son tarihi 1 Kasım 2021. 2.taksidin ise 30 Kasım tarihine kadar yatırılması gerekiyor.

Daha önce alınan Cumhurbaşkanı Kararı ile ödeme süresi 1 ay ertelenmişti. Buna göre borçları yapılandırılan mükelleflerin peşin veya taksit hangi ödeme türünü seçtilerse ödemelerini en son 1 Kasım’a yapmaları konusunda önemli uyarılar yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna ilk taksit ödemelerinin ise en geç 30 Kasım'a kadar yapılması isteniyor.

Kanundan faydalanılarak yapılandırılan borçların peşin olarak son ödeme tarihi olan 1 Kasım'a kadar tahsil edilmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ı oranında, idari para cezalarının aslından da yüzde 25 oranında indirim yapılması mükelleflerin yapılandırmayı istemelerinin en birinci nedeni olarak gösteriliyor.

Vatandaş yoğun ilgi gösterdi

7326 no’lu kanundan faydalanmak için yangın ve sel felaketi nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde bulunan kişilerin bu akşama kadar başvurmaları isteniyor. Bu bölgelerde yaşayıp zarar gören vatandaşların ilk taksitlerini bildirilecek Cumhurbaşkanlığı kararı ile mücbir sebep halinin sona erdirildiği tarihten itibaren yeniden belirlenen sürelerde yapması istenecek.

 Yapılandırma için başvuran vatandaş sayısının dün 5 milyon 36 bin olduğu açıklanmıştı. Bu kapsamda 127 milyar 516 milyon liralık alacak yapılandırılırken 11 milyar 408 milyon lira da tahsilat gerçekleştirildiği bildirildi.

Yorumlar (0)