BM: Küresel resesyon riskiyle karşı karşıyayız

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, gelişmiş ülkelerin mevcut para politikalarının tüm dünya için ciddi riskler taşıdığını belirterek, “Gelişmiş ülkelerin benimsediği para politikaları, tüm dünyada ekonomiyi durgunluğa sürüklüyor. Küresel resesyon riskiyle karşı karşıyayız” dedi. 

EKONOMİ 04.10.2022, 09:34 05.10.2022, 08:28
BM: Küresel resesyon riskiyle karşı karşıyayız

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, 2022 yılına ilişkin Ticaret ve Kalkınma Raporu’nu yayımladı. Raporda, özellikle gelişmiş ülkelerdeki ekonomi politikalarının, küresel ekonomiyi geriletmeye başladığı vurgulandı. Gelişmiş ülkelerin benimsediği bu para politikalarının yalnızca kendilerini değil, tüm dünyadaki ekonomik hareketliliği doğrudan etkilediği belirtildi.  

Yıl sonu küresel büyüme beklentisi yüzde 2,5

UNCTAD’ın yayımladığı Ticaret ve Kalkınma Raporu’nda 2022 yılına ilişkin tahmini küresel büyüme rakamları paylaşıldı ve geleceğe ilişkin tahminlerde bulunuldu. Raporda, yıl sonunda küresel büyümenin yüzde 2,5 olacağı öngörüldü. 2023 yılı için küresel büyüme oranı ise yüzde 2,2 olarak tahmin edildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, enflasyonla mücadele kapsamında hayata geçirilen agresif para politikalarının tüm dünyadaki ekonomik hareketliliği gerilettiği belirtildi. Bu durumun özellikle orta ve düşük gelirli ülkeler için büyük bir risk oluşturduğu kaydedildi. 

Gelişmekte olan ülkeler de risk altında

Raporda Amerika Birleşik Devletleri de örnek gösterilerek, “ABD’nin bu yıl gerçekleştirdiği faiz artışları, gelişmekte olan ülkelerde toplam 360 milyar dolarlık gelir kaybı oluşturacak. Mevcut para politikaları sebebiyle, gelişmekte olan toplam 90 ülkenin ulusal para birimleri bu yıl dolar karşısında yüzde 10’dan fazla değer kaybetti” ifadelerine yer verildi.

Gelişmiş ülkelere, “Para politikalarınızı yeniden düzenleyin” çağrısı

Yayımlanan rapora ilişkin görüşlerini başlayan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Gelişmiş ülkelerin son dönemde benimsediği mali uygulamalar ve agresif para politikaları, 2008 ve 2020’deki pandemi şokundan daha büyük bir tahribata yol açarak, tüm dünyayı küresel resesyon ve uzun vadeli durgunluğa sürüklemektedir. Küresel resesyon riski ile karşı karşıyayız. Ancak bu riski ortadan kaldırmak için hala zamanımız var. Bu açıdan özellikle gelişmiş ülkelere çağrı yapıyoruz. Lütfen mali uygulamalarınızı ve güncel para politikalarınızı yeniden düzenleyin. Olası bir küresel resesyon senaryosu, özellikle orta ve küçük ölçekli ekonomiye sahip ülkelerde ağır hasar meydana getirecektir. Bu da büyük bir felaket anlamına geliyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)