BM'den Türkiye için enflasyon tahmini

BM (Birleşmiş Milletler), Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sebep olduğu enerji ve gıda krizi, koronavirüsün süren etkisi ve kalıcılık ortaya koyan yüksek enflasyon sebebiyle global ekonomik büyümenin 2023 senesinde yüzde 1,9'a gerileyeceğini tahmin etti. Öte yandan, Türkiye'de enflasyon oranının bu sene sonunda ortalama yüzde 42,4'e gerileyeceği ve önümüzdeki sene ise düşüşünü hızlandırarak yüzde 13,5 oranına ineceği öngörüldü.

EKONOMİ 26.01.2023, 01:33
BM'den Türkiye için enflasyon tahmini

Birleşmiş Milletler, 'Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023' adlı raporunu duyurdu. 

Rapor doğrultusunda, dünya ekonomisi 2022 senesinde koronavirüs salgınının süren etkileri ve Ukrayna-Rusya Savaşı'nın tetiklediği gıda ve enerji krizi gibi bir dizi şokla burun buruna kaldı.

Yüksek enflasyon, yaşam maliyetindeki artışa ve reel gelirlerde düşüşe yol açarken, pek çok ülkede seller ve orman yangınları gibi insani problemlere ve ekonomik zararlara sebep olan iklim hadiseleri görüldü.

Rapor doğrultusunda, Fed'in (ABD Merkez Bankası) yaptığı agresif faiz artırımları, ekonomisi gelişmekte olan ülkelerde kur değer kayıplarını ve sermaye çıkışlarını tetikledi.

Azalan satın alma gücü ve yükselen faiz oranları, yatırımcı duyarlılığını ve tüketici güvenini zayıflatarak dünya ekonomisi için yakın dönemli büyüme beklentilerini daha da belirsiz bir duruma getirdi.

Tüketim mallarına karşı talebin azalması, Ukrayna topraklarında uzayan savaş ve süren tedarik zinciri problemleri sebebiyle global ticaret yumuşadı.



Yüzde 3'ten yüzde 1,9'a çekildi


Rapor doğrultusunda, bu çerçevede, Birleşmiş Milletler'in 2022 senesinde yüzde 3 olan global ekonomik büyüme öngörüsü, bu sene için yüzde 1,9 olarak güncellendi. Bahse konu oran, son senelerin en düşük büyüme tahmini olarak da kayıtlardaki yerini aldı.

Raporda, birtakım makroekonomik olumsuzluklar azalma gösterirse global ekonomik büyümenin önümüzdeki sene yüzde 2,7'ye yükseleceği tahmin edildi.

Diğer taraftan, global ekonomide toplam talebin zayıflamasıyla birlikte enflasyonist baskıların kademe kademe azalacağı öngörülen raporda, çok sayıda çevresel, jeopolitik, finansal ve ekonomik risklerin sürmesi sebebiyle kısa vadeli ekonomik görünümde belirsizliğin sürdüğü belirtildi. 



Gelişmiş ekonomilerde resesyon riski


Rapor doğrultusunda, mevcut global ekonomik yavaşlama, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkeleri etkiliyor ve birçoğu bu sene resesyon riskiyle burun buruna. ABD, AB (Avrupa Birliği) ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki büyüme ivmesi zayıfladığı için dünya ekonomisinin geri kalanı da olumsuz yönde etkileniyor.

ABD'de geçtiğimiz sene yüzde 1,8 olması öngörülen büyümenin bu sene sadece yüzde 0,4 olacağı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği'nin geçtiğimiz sene yüzde 3,3 olan büyüme öngörüsü de bu yıl için yüzde 0,2'ye çekildi.

Hükümetin sıfır koronavirüs politikasını bırakıp maliye ve para politikalarını gevşetmeye başlamasının akabinde Çin'deki ekonomik büyümenin bu sene yüzde 4,8'e yükseleceği öngörüldü. İngiltere ekonomisinin ise bu sene yüzde 0,8 daralacağı tahmin ediliyor. 



Türkiye tahminine de yer verildi


Raporda, Ukrayna-Rusya Savaşı ile başta tahıl ürünleri olmak kaydıyla gıda tedarikinde meydana gelen sıkıntıların Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in girişimiyle Karadeniz limanları üzerinden tahıl sevkiyatlarının tekrar başlamasıyla hafiflediğin altı çizildi.

Birleşmiş Milletler raporunda Türkiye ekonomisinin 2022'de yüzde 5,4 oranında genişledikten sonra, 2023'te yüzde 3,7 oranında ve 2024 senesinde ise yüzde 3,5 oranında büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

Ayrıca ülkemizde enflasyon oranının bu sene sonunda ortalama yüzde 42,4'e gerileyeceği ve önümüzdeki sene ise düşüşünü hızlandırarak yüzde 13,5 oranına ineceği öngörüldü.

Yorumlar (0)