Bitcoin’in harcadığı elektrik dudak uçuklattı

Kripto para birimlerinden Bitcoin, senelik harcadığı 120 teravat elektrik ile ülkemizin senelik tükettiği elektriğin yüzde 41'i oranında enerji tüketiyor.

EKONOMİ 21.11.2021, 00:23
Bitcoin’in harcadığı elektrik dudak uçuklattı

Bitcoin madenciliğinde tüketilen elektrik miktarı, yoğun eleştirilere neden oluyor.

Cambridge Üniversitesi'nce yayımlanan Bitcoin Elektrik Tüketimi Raporu'ndan edinilen veriler doğrultusunda, Bitcoin madenciliği senelik yaklaşık olarak 120 teravat elektrik harcıyor. Verilere göre, altın madeni araştırmaları için harcanan elektrik miktarı ise senelik 131 teravat olarak ölçülüyor.

Yüzlerce ülkeyi geride bırakıyor

Bitcoin madenciliği esnasında harcanan elektrik ülkelerin harcadığı elektrik ile karşılaştırıldığında ise kripto para, tüm ülkeler arasında en fazla elektrik tüketenler listesinde 32'inci sırada kendine yer buluyor. Listenin birinci sırasında 6 bin 875 teravat senelik elektrik harcaması ile Çin geliyor.

Türkiye'deki veriler doğrultusunda ise ülkemizde 2020 yılında 290 teravat elektrik tüketildi. Veriler karşılaştırıldığında, Bitcoin için harcanan elektrik, ülkemizin elektrik harcamasının yaklaşık olarak yüzde 41'ine denk geliyor.

Neden bu kadar yüksek enerji tüketiyor?

Bitcoin sistemi üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemler kripto para birimiyle ilişkili tüm bilgisayarlarda kayıt altına alınıyor. Sistemde elektrik tüketimine sebep olan esas nokta ise 'madenci' olarak isimlendirilen ve Bitcoin üreten şahıslar oluyor. Madenciler çok sayıda gelişmiş bilgisayar yardımı ile bu işlemleri gerçekleştirmek mecburiyetinde oldukları için yoğun bir şekilde elektrik harcamasına sebep oluyorlar. 

Yorumlar (0)