Bitcoin yatırımcıları son 10 ayda yatırımlarının yarısından fazlasını kaybetti

Bitcoin, son dönemlerin en düşük seviyesini görerek 33 bin dolara kadar indi. Bu da piyasanın milyonlarca dolarlık kaybına karşılık geldi. Dünyanın en çok kazandıran para birimi olarak akıllardan yer eden Bitcoin yatırımcıları son 10 ayda yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Dijital varlık piyasalarındaki düşüş, borsalardaki düşüşle birlikte ise hız kazandı.

EKONOMİ 09.05.2022, 17:54
Bitcoin yatırımcıları son 10 ayda yatırımlarının yarısından fazlasını kaybetti

Kripto para borsalarından aktarılan habere göre Bitcoin, son dönemlerin en düşük seviyesini görerek 33 bin dolara kadar indi. Bu da piyasanın milyonlarca dolarlık kaybına karşılık geldi. Dünyanın en çok kazandıran para birimi olarak akıllardan yer eden Bitcoin yatırımcıları son 10 ayda yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Dijital varlık piyasalarındaki düşüş, borsalardaki düşüşle birlikte ise hız kazandı. Özellikle Asya piyasalarında Japonya’daki Nikkei endeksinin yüzde 2,5 oranında değer kaybetmesi Bitcoin düşüşünü hızlandırdı.

Bitcoin, piyasanın üçte birini oluşturuyor

Toplam değeri 640 milyar dolar olan Bitcoin, kripto para piyasasının üçte birlik kısmını oluşturuyor. Ancak bu denli hızlı değer kaybetmesi de yatırımcıları büyük oranda korkutuyor. Dünyanın en büyük çaplı ikinci kripto para birimi olan Ethereum da Bitcoin’den geri kalmıyor. ETH, geçtiğimiz hafta yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Böylelikle dijital varlıklarda dalgalı ticaret, 2022’nin ilk 4 ayı geride kalırken oldukça sakin geçmeye devam ediyor. Öte yandan kripto para ticaretinde bireysel yatırımcıların hakimiyeti de hızla artıyor.



Bireysel yatırımcıların tercihi kripto para 

Bireysel yatırımcıların ilk yatırım aracı kripto para piyasası oluyor. Yakın zamanda hedge fonları ile para yöneticilerinin de girmesi ve kripto yatırımında profesyonellerin de yer edinmesiyle birlikte dijital varlıklara yatırımların çapı genişledi. Diğer yandan kripto para ve kurumsal konumda olan yatırımcıların çoğu da teknoloji hisselerine benzer biçimde risk varlığı olarak gördükleri Bitcoin’i bu gibi düşüş dönemlerinde satın alıp yükseliş dönemlerinde satarak güvenli yatırımı tesis ediyorlar. Geçtiğimiz hafta Avustralya, İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere pek çok merkez bankası, yükselen fiyatlar ve enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükselttiklerini duyurdu. Öyle ki ABD Federal Rezervi de kilit borç verme oranlarında yarım puan artırımına giderek son 20 senenin en büyük faiz artışını gerçekleştirdi.

Yatırımcıların endişesi Ukrayna-Rusya savaşı

Yatırımcılar, dünya ekonomisine büyük oranda yön veren Rusya-Ukrayna savaşı hakkında endişelenmeye devam ediyor. Öte yandan Bitcoin’in Orta Afrika Cumhuriyeti ve El Salvador’da yasal para birimi haline gelmesi de yeniden yükseleceği yönündeki umutları artırıyor.

Yorumlar (0)