Bir otomobil devi daha Türkiye'de!

Orta Doğu'nun en büyük araç üreticisi konumundaki İranlı otomotiv firması Khodro Company, Van'da fabrika kurmak için harekete geçti. Van Organize Sanayi Bölgesi'nde tahsis edilecek 50 hektarlık alana kurulacağı düşünülen fabrikada ilk etapta yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

EKONOMİ 01.11.2019, 14:19
Bir otomobil devi daha Türkiye'de!

İranlı yatırımcılar, uygulanan yaptırımların etkilerini azaltabilmek amacıyla yatırımlarını Türkiye'ye kaydırırken, Orta Doğu'nun en büyük araç üreticisi konumundaki Khodro Company firması da Van'da fabrika kurmak için çalışmalara başladı.

Bir süre önce beraberindeki heyetle Van'a gelen şirketin CEO'su Farshad Moqimi, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim ve kentteki iş dünyası temsilcileriyle görüşmelerde bulundu. 

Bin kişilik istihdam sağlanacak

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yetkilileri ile bir araya gelen Moqimi'nin "Van'da otomobil fabrikası kurma kararı aldıklarını" duyurması büyük bir heyecana neden oldu.

Van Organize Sanayi Bölgesi'nde tahsis edilecek 50 hektarlık alana kurulacağı tahmin edilen fabrikada, ilk etapta yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

"Van, bu firmalar için en uygun yer"

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, son zamanlarda İran ile yatırım konusunda çok ciddi temaslara sahip olduklarını belirtti. 

Yaptırımlar sebebiyle İran'daki birçok firmanın fabrikalarını farklı ülkelere taşımak için çaba gösterdiğini, Van'ın da bu firmalar için en uygun yer olduğunu kaydeden Bilmez, İran'daki birçok firmanın bu konudaki temaslarının sürdüğünü ifade etti.

İran'daki Khodro Company firmasının Van'da araç üretimi yapmak istediğini belirten Bilmez, "Minibüs ve kamyonet üreten bir marka. Bu firmanın ekibiyle görüştük. Yaptığımız araştırmalarda ciddi bir firma olduklarını tespit ettik. Ardından bu yatırımcıları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yetkilileriyle görüştürdük. Firmanın yapacağı yatırımın diğer firmalara da örnek olmasını ümit ediyoruz." açıklamalarında bulundu. 

"Türk patentli olacak"

Firma yetkililerinin fizibilite raporları ve projelerini hazırlamaya başladığını aktaran Bilmez, yatırımın gerçekleşmesi halinde yüzlerce insana yeni iş kapısının açılacağını bildirdi. 

İranlı firmanın Van'da büyük bir yatırım yapmasının diğer yabancı yatırımcıları da etkileyeceğine dikkat çeken Bilmez, şu ifadeleri kullandı:

"Van, İran'ın batıya açılan penceresi. Van'ı tercih etmelerindeki temel neden, ana fabrikalardan çok uzaklaşmadan parçaların bir kısmını orada, bir kısmını burada ve bir kısmını da Kanada'daki fabrikalarında üretip nihai ürünün Van'da şekil almasını sağlamak. Üretilen araçlar Türk patenli olacak. Her ilde bir servisinin olması gerekiyor. Bu nedenle yaratacağı istihdam da çok ciddi bir rakam olacak. OSB bünyesinde onların gerekli gördüğü miktarda arsayı tahsis edeceğiz. Van, bölgenin cazibe merkezi. Burada yaratılacak istihdamla batıya olan göç de duracak. Van, altyapısı ve ulaşım ağıyla yatırım için çok uygun bir yer."

Geçmişte yaşanan terör olayları sebebiyle iş adamlarının bölgeden uzaklaştığını hatırlatan Bilmez, eski huzurlu günlerine kavuşan Van'ın son dönemlerde ciddi yatırım talepleri aldığını da vurguladı.

Yorumlar (0)