Bir kilosu dört saatte toplanıyor: Kilosu 200 TL

Ordu’ya bağlı Fatsa ilçesinde dağ çileklerini toplama dönemi başladı. Bölgede doğal olarak yetişen ve zor koşullarda toplanan çilekler, yörede yaşayan insanların kışlık reçel ihtiyacını da karşılıyor.

EKONOMİ 11.05.2021, 00:11 11.05.2021, 14:02
Bir kilosu dört saatte toplanıyor: Kilosu 200 TL

Dağ çileği, dağlarda tamamen kendiliğinden yetişiyor. Yurttaşlar arasında ‘yaban çileği’ olarak tanınan ve doğal koşullarda yetişen dağ çilekleri toplanmaya başlandı. Bazı yurttaşlar reçel yapmak için çilek toplarken; bazıları ise satmak için topluyor. 

Bir kişinin yaklaşık olarak 4 saat içinde bir kilogram toplayabildiği ve kilosunun 150 ila 200 lira arasında olduğu dağ çileğini toplamak ise sabır ve dikkat gerekiyor. Fındık bahçeleri, ormanlık bölge ve günlük hayatın olduğu alanlarda yetişen dağ çileğinin kokusu ve lezzeti ise adından söz ettiriyor.

"Lezzeti, çilesini unutturuyor"

Sefaköy Mahallesi’nde reçel yapmak maksadıyla dağ çileği topladıklarını dile getiren Ersin Ezgü, doğada tamamen kendiliğinden yetişen dağ çileklerinin lezzeti ve kokusunun çok güzel olduğunu ifade etti. Ezgü, “Genellikle reçel yapmak için topluyoruz. Çok yararlı ve lezzetli bir meyve. Kokusu bile bizim için yeterli oluyor. Bence para ile satın almak oldukça zor. Toplaması da aynı şekilde zor. Çilesi çok ama lezzeti sebebi ile çilesini unutuyoruz. Kilosu ortalama 175 lira civarında." dedi. 

“Mevsiminin gelmesini dört gözle bekliyoruz"

Her sene mevsiminde bahçelere uğrayarak dağ çileklerini topladıklarını söyleyen Vildan Ezgü ise, “Çok zahmetli bir toplama süreci var. İlkbahar ile birlikte bahçelerde kendini gösteren bir meyve. Reçeli de çok lezzetli oluyor. Mevsiminin gelmesini iple çekiyoruz." sözlerini sarf etti. 

“En önemlisi de organik olması”

Dağ çileğinin kokusunun ve lezzetinin hiçbir meyvede olmadığını kaydeden Emrecan Yavan, en önemli noktanın organik olmasından kaynaklandığını belirterek, “Genellikle insanların zorlukla ulaşabildiği alanlarda yetişiyor. Dağ çilekleri reçel yapmak ve ek geçim kaynağı sağlamak amacıyla toplanıyor." ifadelerini kullandı. 







Yorumlar (0)