Bir ilde daha petrol deneme üretimi başladı

TPAO tarafından kurulan Yağbasan 1'de, sondaj pompasıyla alınan numuneler tankerlerle Aliağa'ya gönderilirken yüksek düzeyde petrol rezervine ulaşılması bekleniyor.

EKONOMİ 08.05.2023, 13:57 09.05.2023, 10:00 Şeyda Gül
Bir ilde daha petrol deneme üretimi başladı

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi'nde Türkiye Petroller Anonim Ortaklığı tarafından Yağbasan 1 deneme üretim sahası kurulmuştu. Bölge halkını heyecanlandıran Yağbasan 1’de atbaşı sondaj pompası ile deneme üretimine geçildi. Atbaşı petrol pompası ile yüzey çıkarılan numuneler, tankerlere toplanarak inceleme için İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan petrol rafinerisine gönderildi.

Sondaj pompası ile petrol üretimine geçildi

Jeofizik mühendisi Adnan Karataş, yaptığı açıklamada bölgedeki çalışmaların umut verici olduğunu ve atbaşı adlı petrol pompasının kurulması ile sahada petrol beklentisinin yükseldiğini duyurdu. TPAO'nun, Yağbasan 1 deneme üretim sahasına 500 metre mesafede yeni bir saha çalışması başlattığını ifade eden Karataş, bölge halkının bu durumdan çok heyecan duyduğunu söyledi.

Beklentimiz yüksek düzeyde rezerve ulaşılması

Bölgede yaklaşık 6 ay önce bir çiftçi tarafından zeytin tarlasına sulamak amacıyla bir sondan çok kuyusu açıldığını hatırlatan Karataş, “Su sondaj kuyusundan çıkan siyah renkteki sıvıdan alınan numunelerden elde edilen verilere göre de sıvının yüzde 95'lik kısmının su, yüzde 5'lik kısmının ise çok kaliteli petrol olduğu belirlendi” dedi.

Bunun ardından Türkiye Petrolleri anlarının ortaklığı tarafından Yağbasan Mahallesi'nde belirlenen başka bir alanda 250 metrelik başka bir sondaj çalışması yapıldığını ifade eden Karataş, bu sondajda yeniden petrol ürününe rastlandığını söyledi. Şu anda TPAO2ya bağlı ekipler tarafından söz konusu alana atbaşı diye bilinen mekanik sistem kurulduğunu belirten Karataş, bu sistem ile bölgede deneme üretimine geçilmiş durumda olduğunu açıkladı. Oradan çıkan numunelerin tankerlerle Aliağa'ya gönderildiğini ifade eden Karataş, bu bölgede yüksek düzeyde bir rezerve ulaşılmasını beklediklerini söyledi.

TPAO’nun saha çalışmaları genişliyor

TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü tarafından Yağbasan-1 sahasına yaklaşık 500 metre uzaklığındaki sahada ham petrol arama çalışması yapılacağını söyleyen Karataş, bölgede çalışmaların devam ettiğini belirtti. Sondaj çalışmasının 30 gün süreceğini vurgulayan Karataş, 200 ile 1000 metre arasında bir derinliğe inileceğini söyledi.

Yorumlar (0)