Bir fincan kahvenin fiyatı, 40 yıllık hatırını geçti

Kahve üretimindeki yetersizlik satıcıların talebini karşılayamadı, fiyatlar bir ay içerisinde yüzde 100 oranında arttı.

EKONOMİ 07.08.2021, 00:25 08.08.2021, 12:13
Bir fincan kahvenin fiyatı, 40 yıllık hatırını geçti

Satıcılara göre, fiyatlardaki bu artışın nedeni, ithal edilen kahvenin yetiştiği bölgelerde meydana gelen doğal afetler. Doğal afetler sebebi ile zarar gören kahve bahçelerinden yeterli oranda verim alınamayınca ürün azaldı, talep karşılanamaz hale gelince de fiyatlar yükseldi. Satıcılar, 'bir fincan kahvenin 40 sene hatırı vardır' sözündeki hatırın bu fiyatlardan sonra 80 seneye çıkabileceğini kaydetti.

"150 TL'yi görecek gibi gözüküyor"

Eskişehir’de kahve çeşitleri satışı yapan Tuncay Tezcan, kahve fiyatlarının bir ay içerisinde yüzde 100 oranında arttığını kaydetti. Fiyatların ilerleyen dönemlerde biraz daha da artacağını düşündüklerini dile getiren Tezcan, “Kahve fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Yaklaşık olarak bir ay içerisinde 50-60 liradan sattığımız kahveler, 100 liraya çıktı. Şu andaki gidişata bakacak olursak 120-150 TL bandına tırmanacak gibi gözüküyor. Özellikle kahvenin yetiştiği ülkelerdeki doğal afetler, heyelan ve sellerden dolayı kahve bahçelerinde büyük hasarlar meydana gelmiş. Ürün yetersiz olduğu için talep karşılanamıyor, bu yüzden de fiyat yükselişleri bir anda fırladı.” şeklinde konuştu.

Kahve tüketimindeki yaş ortalamasının son dönemlerde düştüğünü belirten Tezcan, meydana gelen fiyat artışından sonra bu ortalamanın yeniden yükselmesini beklediklerini sözlerine ekledi.





Yorumlar (0)