Bilet fiyatları cep yakıyor

Sivas’ta şehirler arası otobüslerin bilet fiyatları 450 liraya ulaştı. Astronomik miktarda artış tepki çekerken, şirket sahipleri ise artan maliyetler sebebiyle kendilerini savundu.

EKONOMİ 11.04.2022, 00:25 12.04.2022, 09:34
Bilet fiyatları cep yakıyor

Kentte şehirler arası yolcu taşımacılığı gerçekleştiren otobüs şirketleri tarafından son 6 ay içinde bilet fiyatları yaklaşık olarak 3 kat yükseltildi. 150 lira olan İstanbul-Sivas arası yolcu bileti 450 liraya çıkarıldı. Astronomik fiyat artışları yurttaşların tepkisine yol açarken, şirket sahipleri ise sürekli olarak artan maliyetleri gerekçe gösterdi. Tepkide bulunan yurttaşlar, diğer kentlerde çok daha uzun mesafelerde daha az ücret talep edildiğini belirtti.

"Giderlerimiz 3 kat arttı"

Sivas Otobüsçüler Yazıhaneciler Derneği'nden Başkan Ahmet Güvendi, otobüslerin yalnızca bayramlarda yüzde 100 dolduğunu kaydederek, mevcut fiyatların altında zarar ettiklerini dile getirdi. Güvendi, “Kasım ayında buradan İstanbul'a kadarki yolculukta toplam maliyetimiz 6 bin lira dolaylarındaydı. An itibarıyla ise bu maliyet 18 bin liraya yükseldi. Bu sayının içinde yakıt ücretleri, personel giderleri ve köprü ücretleri de var. Kasko, sigorta, lastik gibi kalemler ise bu fiyata dahil değil." sözlerini sarf etti.  

“Bu fiyatlara rağmen zarar ediyoruz"

Güvendi, akaryakıt fiyatlarının gerilemesi halinde indirim yapacaklarını ancak an itibarıyla indirme gidebilecek bir durum olmadığını belirterek, “Gelirlerimizin yüzde 15'lik kısmını bilet satışının yapıldığı internet sitesi alıyor, yüzde 20'lik kısmını ise yazıhanedeki arkadaşlar alıyor. Araçlar tamamen dolu giderse ortalama 4 bin lira para kalıyor. Halihazırda zarar etmekteyiz. Tek sorun akaryakıt fiyatları da değil. Bir araçta 4 personel görev yapıyor. Sigorta fiyatları çok arttı. 2021'de 1.500-1.600 liraya aldığımız lastikler 7 bin liraya satılıyor. Şoförler asgari ücretle çalışmadığı için şoför bulamıyoruz. Uçak fiyatlarında da büyük artışlar söz konusu. Biz kesinlikle fırsatçılık yapmıyoruz, yapabileceğimiz son fiyatlar bunlar." diye konuştu. 

Yorumlar (0)