Biden bankacılık krizine ilişkin konuştu

Joe Biden, "Bankacılık düzenleyicilerinden ve Kongre'den, banka iflaslarının yeniden yaşanma ihtimalini azaltmak, ABD'lilerin işlerini ve küçük işletmeleri koruma altına almak için bankalara yönelik olarak kuralları kuvvetlendirmelerini isteyeceğim." dedi.

EKONOMİ 13.03.2023, 19:24
Biden bankacılık krizine ilişkin konuştu

ABD Başkanı Biden, ABD bankacılık sitemindeki son gelişmelere dair gerçekleştirdiği açıklamada, SVB (Silikon Vadisi Bankası) ile Signature Bank'ın iflasına dair yönetimin son birkaç gün içinde aldığı hızlı eylemlerden dolayı teşekkür etti.

ABD'lilerin bankacılık sisteminin gayet güvenli olduğuna inanabileceğinin altını çizen Biden, "Mevduatlarınız gereksinim duyduğunuzda orada olacak. ABD genelinde bu bankalara para yatıran küçük işletmeler, faturalarını ödeyebileceklerini ve personellerine ödeme yapabileceklerini bilerek çok daha rahat bir şekilde nefes alabilirler." şeklinde konuştu.

Biden, FDIC'nin (ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun) bahse konu iki bankanın kontrolünü devraldığını ve bankacılık düzenleyiciler ile ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'den oluşan bir ekibin ivedilikle harekete geçtiğini hatırlattı.

Bu çerçevede atılan adımlara değinen ABD Başkanı, mevzubahis bankalarda mevduat hesabı olan müşterilerin bugün (13 Mart) itibarıyla paralarına erişebileceklerini duyurdu.



Yöneticiler kovuluyor

Başkan Biden, vergi mükelleflerinin bu tür işlemlerden herhangi bir zarara maruz kalmayacağının altını çizerek, paranın FDIC'e ödenen bedellerden karşılanacağını belirtti.

İki bankanın da yöneticilerinin kovulacağını söyleyen Biden, "Bankalar, FDIC tarafından devralınırsa banka yöneticileri artık orada görev yapmamalıdır." dedi. 

ABD Başkanı, banka yatırımcılarının bile bile risk almaları sebebiyle korunmayacaklarına dikkat çekerek, risk bir işe yaramadığında yatırımcıların paralarını yitirdiklerini, kapitalizmin bu biçimde işlediğini dile getirdi.

Bankaların bu hale nasıl geldiğine ilişkin de önemli sualler olduğunu vurgulayan Biden, sebep olan kişilerin neden sorumlu tutulabileceğinin tam anlamıyla muhasebesinin alınması gerektiğine işaret etti.

Biden, bu tarz hadiselerin yeniden olma riskinin azaltılması gerektiğini söyleyerek, "Biden ve Obama hükümetinde, 2008 senesinde gördüğümüz bir krizin bir daha asla yaşanmamasını temin etmek için Signature Bank ve SVB gibi bankalara katı koşullar getirdik. Maalesef ki son yönetim, bu gereksinimlerden bazılarını geri çekti. Bankacılık düzenleyicilerinden ve Kongre'den, banka iflaslarının yeniden yaşanma ihtimalini azaltmak, ABD'lilerin işlerini ve küçük işletmeleri koruma altına almak için bankalara yönelik olarak kuralları kuvvetlendirmelerini isteyeceğim." ifadelerine yer verdi. 

Bu kapsamda gerekli olan her şeyi yapacaklarını belirten Biden, ülkenin son iki yılda kat ettiği ekonomik gelişmelerden söz etti ve bu ilerlemenin devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)