Bedelli sermaye artırımı nedir?

Ekonomi piyasalarında sıkça dillendirilen ‘bedelli sermaye artırımı’ tanımı, birçok vatandaşın kafasında soru işareti oluşturuyor. Peki, bedelli sermaye artırımı nedir? İşte detaylar…

EKONOMİ 10.10.2022, 12:52 12.10.2022, 09:02
Bedelli sermaye artırımı nedir?

Bedelli sermaye artırımı, firmaların dış kaynaklardan elde etmiş oldukları yeni bir bedel karşılığında hisse senedi dağıttıkları sermaye türüdür. Şirket ortaklarının bedelli sermaye artırımına katılma hakları da rüçhan hakkı olarak tanımlanır. 

Şirketler neden bedelli sermaye artırımı yapar?

Şirketlerin, bedelli sermaye artırımını yapmasında başlıca 2 sebep vardır. Bunlardan birincisi, şirketlerin işlem hacminin büyümesine paralel olarak daha fazla sermayeye ihtiyaç duymasıdır. Bir diğer sebep ise, şirketlerin yeni yatırımlar sebebiyle fon ihtiyacı içinde olması ve gerekli fonların bir bölümünün sermaye artırımı üzerinden elde edilmeye çalışılmasıdır. Bedelli sermaye artırımı ile birlikte şirketler, kendilerine ek bir finansman kaynağı oluşturmaktadır. Oluşturulan bu kaynak, genellikle ortaklardan temin edilmekte, bazı durumlarda ise ortakların rüçhan hakkı kısıtlanarak, yeni ortaklara bu fırsat primli bir şekilde kullandırılmaktadır. Böylece yeni ortaklar edinebilen şirketleri bu yola iten başlıca neden, daha fazla fon temin etme ihtiyacıdır.

Yorumlar (0)