Bebek kıtlığı ekonomiyi vuracak

İngiltere, ekonomik durgunluğa yol açacak 'bebek kıtlığı' ile karşı karşıya. Geçen yıl, kadın başına düşen çocuk sayısı 1,58'e kadar düşerken, nüfusu sabit tutmak üzere gereken rakam 2,1. Uzmanlar, çalışan nüfusundaki azalmanın uzun vadeli ekonomik durgunluğa sebep olabileceğini ifade ediyor.

EKONOMİ 20.09.2021, 16:51 21.09.2021, 09:24
Bebek kıtlığı ekonomiyi vuracak

İngiltere'de bir düşünce kuruluşu, İngiltere’de uzun vadeli ekonomik durgunluğa sebep olabilecek "bebek kıtlığı" ile karşı karşıya olduğu konusunda uyarılar yaptı.

İngiltere’de ‘bebek kıtlığı’ riski

Sosyal Piyasa Vakfının çalışmasında, İngiltere ve Galler'de ortaya çıkan doğum oranı, 1964 yılında kadın başına düşen çocuk sayısının 2,93 olduğu zirveye ulaştı.

Fakat geçen sene bu sayı 1,58'e inerken, nüfus oranını sabit tutmak adına gereken oran olan 2,1'in altında kaldı. Hatta bu oran, İskoçya'da 1,29'a geriledi.

65 yaş üstü çalışan sayısı artıyor

Söz konusu durumun, önümüzdeki dönemde çalışma çağındaki yetişkin problemine sebep olabileceği konusunda uyarı yapılan raporda, "Bugün her 10 çalışandan 3'ü 65 yaş üstünde. Fakat gelecek 10 yılda bu oran 3,5'e çıkacak ve 2060'lı yıllarda ise bu sayı 4'e çıkacak" sözlerine yer verildi.

Üretim kapasitesine darbe

Raporda 2050’ye kadar, İngilizlerin dörtte birinin 65 yaşın üzerinde olacağı tahmin edilirken, "Çalışan nüfusun daha düşük ve ekonomik desteğe ihtiyacı olan kesimin ise daha yüksek olduğu bu durum, ekonominin üretim kapasitesine de açık bir şekilde olumsuz bir etki yapacaktır" yorumu yapıldı.

Doğum teşviki

Uzun vadeli "bebek kıtlığının" ekonomik durgunluğa sebep olabileceği uyarısı yapılan raporda, doğumların artırılması amacıyla Fransa gibi ülkelerde ebeveynlere teşvik ödemesi yapıldığına vurgu yapıldı.

Yorumlar (0)