BDDK icadı AR'ın ilk kurbanı: Albaraka!

BDDK'nın, bankaların döviz mevduatındaki büyümeyi frenlemeleri için Nisan 2020'de yaptığı yeni düzenlemenin ilk kurbanı Albaraka Türk oldu. Albaraka Türk'e 20,6 milyon liralık idari para cezası kesildi.

EKONOMİ 29.07.2020, 16:08 29.07.2020, 16:20
BDDK icadı AR'ın ilk kurbanı: Albaraka!

Sokağa çıkma yasağının olduğu 18 Nisan 2020 Cumartesi günü yeni bir düzenlemeye gidildiğini açıklayan ve formülün ismini "Aktif Rasyosu" (AR) olarak duyuran BDDK'nın ilk kurbanı Albaraka Türk oldu. Bankaların döviz mevduatındaki büyümeyi frenlemeleri için uygulamaya konulan yeni oranlama sistemine göre BDDK'nın belirlediği aktif rasyosunun altında kalması sebebiyle Albaraka Türk'e 20,6 milyon liralık idari para cezası kesildi.

Albaraka Türk'ün KAP'ta (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yer alan açıklamasında, aktif rasyosunun BDDK'nın 18 Nisan 2020 tarih ve 9000 sayılı kararında belirlenen oranın altında kalması nedeniyle bankaya 20 milyon 638 bin 20 lira idari para cezası kesilmesine karar verildiği vurgulandı.

Albaraka, yasal hakkını gizli tutuyor!

Yasal haklarını saklı tuttuğunun altını çizen Albaraka Türk, bankaya verilen idari para cezasının ilgili mevzuat uyarınca yüzde 25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödeneceğini belirtti. Açıklamada, söz konusu cezanın Albaraka Türk'ün 2020/2. dönem finansal tablolarına yansıtılacağı da ifade edildi.

Rasyo nedir? Aktif Rasyosu ne demektir?

Rasyo, İngilizce kökenli "Ratio" kelimesinden geliyor ve "oran" anlamını taşıyor. Ekonomide ise işletmenin ya da kuruluşların faaliyetlerini ölçme amaçlı kullanılan oransal göstergeleri ifade ediyor. Oransal göstergeler çoğu zaman BDDK gibi karar vericilerin karar alma ve yönlendirmelerinde büyük rol oynuyor.

Hükümetin yapması gereken iş, bankalara yıkılıyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağının olduğu 18 Nisan 2020 Cumartesi günü hayata geçirilen “Aktif Rasyosu” (AR) uygulaması, bankalardan "döviz mevduatındaki büyümeyi frenlemelerini" istiyor. Bankalar ise topladıkları mevduat ile bu kaynağı değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmaya çalışıyor. “Aktif Rasyosu” (AR) formülündeki dengeyi sağlayamayan bankalar para cezasıyla karşılaşıyor.

Doları bankalar mı durduracak?

Uygulamanın ilk kurbanı Albaraka Türk olurken, bankaların döviz mevduatındaki artışı nasıl durduracağını kimse bilmiyor. Pandeminin yol açtığı kırılganlıklar, ekonominin yeterli alanda güç sağlayamaması da tasarrufların Türk Lirası yerine dövize gitmesine neden oluyor. Bankaların ise bu eğilimi değiştirme gücü bulunmuyor.

Yorumlar (0)